Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2006 12:26 - Геополитика с атомен привкус
Автор: boyoto Категория: Бизнес   
Прочетен: 2274 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 27.12.2006 14:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Точно в 14,43 минути на 22 декември дежурният инженер на VI блок на АЕЦ Козлодуй рапортува с усмивка, че хилядникът работи десет години без аварии. С това постижение централата влиза в клуба на отличниците. А в този клуб членуват … АЕЦ Козлодуй и още само една ядрена централа в света, която се намира в САЩ. Оказва се всъщност, че VI блок е един от най-сигурните мощности на Земята. За 7 хилядите работни часа през тези десет безаварийни години блокът е произвел 75,15 млрд. квтч. електричество.

Според ръководството на АЕЦ-а произведеното през 2006 година количество електроенергия ще бъде с около един милиард киловатчаса повече спрямо 2005 г. и се равнява на производството през 2001 г., когато в АЕЦ работеха 6 ядрени енергоблока. Така излиза, че 2006 година ще бъде най-успешната в досегашната история на АЕЦ Козлодуй по отношение на реализирани от работещите мощности производствен резултат.

В същото време стана ясно, че III и IV реактор ще бъдат спрени на 31 декември. Процесът на спиране ще продължи около четири часа в смяната между 16 и 22 часа. В края на ноември Комисията по външна политика на Европейския парламент гласува възможността за

8-месечно отлагане на затварянето III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". С очевидно мнозинство, което позволи на председателя Елмар Брок дори да не иска преброяване на гласовете, тя подкрепи предложения от Джефри ван Орден "гъвкав подход" към въпроса за съдбата на двата реактора. ЕП припомня призива си към Европейския съвет да бъде готов да разгледа датите за затваряне на двата блока гъвкаво, което може да включва и 8-месечно отлагане, за да се направи преценка на ситуацията. Записано беше още, че и България, и други страни в Европа са изправени пред опасността от недостиг на енергия и нарастваща енергийна зависимост от Русия в следващите години. По-късно обаче текстът въобще не беше гласуван от Европейския парламент.

Факт е обаче, че в резултат от спирането България ще преустанови износа на ток към Гърция и Македония. И докато Гърция досега освен ток от Козлодуй купуваше енергия и от ПАВЕЦ Чаира, то македонците се страхуват да не заприличат на дискотека.

В средата на декември евродепутатът от Европейската народна партия Ари Ватанен и други членове на Европейския парламент изпратиха писмо с искане спешно да бъде преразгледано отношението на ЕС към затварянето тази година на блок III и IV на АЕЦ “Козлодуй”.

“Правителствата досега сякаш се страхуваха да подхванат тази тема. Разбираемо е, защото не бяхте сигурни дали ще бъдете приети в Европейския съюз, дали няма да бъде отложено членството ви.

Докато сега случаят вече не е такъв. Сега трябва да надигнете глава. България трябва да надигне глава и да каже “да, такова беше решението, такъв беше Договорът, но всички тези критерии, които оправдаваха това решение (затварянето на АЕЦ “Козлодуй”), тези елементи вече не са валидни. Вече няма толкова причини за затварянето на централата, колкото има да не се закрива съоръжение, което в добро, функциониращо състояние”, твърди Ватанен.

За отлагане на спирането и дума вече не може да стане. Но дали пък след време няма да ги пуснем отново. Това, от което се страхуват на Запад, наистина май е нарастващата зависимост от Русия.



Тагове:   геополитика,   атомен,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. jojojo - Братушките и светлото
28.12.2006 10:26
От неспирното ни клатушкане наляво и на дясно... Мисля, че само този резултат е удовлетворителен за всички, с изключение на нас :((
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyoto
Категория: Тя и той
Прочетен: 3598274
Постинги: 221
Коментари: 2531
Гласове: 5256
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930