Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2007 16:28 - Законите на властта на Грийн – Първа част
Автор: boyoto Категория: Бизнес   
Прочетен: 1445 Коментари: 0 Гласове:
0



Искате ли да можете да управлявате хората? Да сте добър мениджър? Да използвате безпогрешно слабостите на служителите си, за да постигнете собственото си могъщество? Прочетете тогава 48 закона на властта, формулирани от Робърт Грийн.
Това в никакъв случай не е цинично ръководство за лицемери и дори за мошеници, а може да ви предпази и да ви помогне да разпознаете подлостта в живота.

Закон 1

НИКОГА НЕ ЗАКРИВАЙ ВЛАСТИМАЩИЯ

Винаги се старайте тези, които заемат главните позиции, да се чувстват комфортно там, горе. В стремежа си да им угодите или да направите впечатление, демонстрирайки своите таланти, не отивайте прекалено далече, иначе рискувате да постигнете обратното: да вселите в тях страх и неувереност. Накарайте вашите началници да изглеждат по-блестящи, отколкото са, и вие ще стигнете върховете на властта.

 

Закон 2

НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙ БЕЗГРАНИЧНО НА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ,

НАУЧИ СЕ ДА ИЗПОЛЗВАШ ВРАГОВЕТЕ СИ

Бъдете нащрек с приятелите си - те по-скоро ще ви предадат, тъй като лесно се поддават на завистта. При това те бързо се разглезват и стават тирани. Извикайте обаче на служба бившия си враг и той ще бъде по-лоялен от приятеля, защото има какво да доказва. В действителност би следвало повече да се опасявате от приятелите, отколкото от враговете си. Ако нямате врагове, намерете начин да придобиете.

 

Закон 3

СКРИВАЙ СВОИТЕ НАМЕРЕНИЯ

Дръжте хората "на тъмно", в състояние на неустойчиво равновесие, никога не разкривайте цялата истина за своите действия. Пребивавайки в неведение относно това, което вие искате да предприемете, те няма да могат да си осигурят защита. Отведете ги по-надалеч, по лъжлива следа, пуснете им дим и докато те осъзнаят вашите намерения, вече ще бъде твърде късно.

 

Закон 4

ВИНАГИ ГОВОРИ ПО-МАЛКО, ОТКОЛКОТО ТИ СЕ СТРУВА, ЧЕ Е НЕОБХОДИМО

В желанието си да направите впечатление със своите речи, помнете, че колкото повече неща изприказвате, толкова по-обикновени ще изглеждате, без реална сила. Дори произнасяйки баналности, ще изглеждате оригинални, ако речите ви са неясни, назавършени и загадъчни като сфинкс. Влиятелните хора правят впечатление и внушават страх с това, което недоизказват. Колкото повече приказвате, толкова по-голяма е вероятността да кажете някоя глупост.

 

Закон 5

ТВЪРДЕ МНОГО ЗАВИСИ ОТ РЕПУТАЦИЯТА ТИ — ПАЗИ Я С ЦЕНАТА НА ЖИВОТА СИ

Репутацията е крайъгълен камък на властта. С помощта й вие можете да внушавате страх и да побеждавате. Ако обаче тя малко се разклати, вие ставате уязвими и се подлагате на нападки от всички страни. Направете репутацията си непоколебима. Винаги бдително очаквайте възможните атаки и ги отразявайте, преди да бъдете атакувани. Учете се да изваждате от строя враговете, откривайки пробиви в репутациите им. След това се отдръпнете встрани и предоставете на общественото мнение да се разправя с тях.

 

Закон 6

ЗАВОЮВАЙ ВНИМАНИЕ НА ВСЯКА ЦЕНА

За всичко съдят по външния облик. Това, което не може да се види, не е ценно. Затова никога не си позволявайте да се загубите сред тълпата или да потънете в реката на времето. Изпъквайте. Хвърляйте се в очи, каквото и да ви струва това. Привличайте като магнит, изглеждайте по-грамадни, по-цветни, по-загадъчни в сравнение с множеството скромни и вежливи хора наоколо.

 

Закон 7

ЗАСТАВЕТЕ ДРУГИТЕ ДА РАБОТЯТ ЗА ВАС И ИЗПОЛЗВАЙТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ

Използвайте ума, знанията и пъргавината на другите хора за придвижване на собствените си въпроси. Такава помощ не само ще икономиса вашите ценни сили и време, но и ще ви придаде божествен ореол на преуспяващ човек. Вашите помощници ще бъдат забравени, вас обаче ще запомнят. Никога не правете сами онова, което могат да направят за вас другите.

 

Закон 8

ПРИНУЖДАВАЙ ХОРАТА ДА СЕ ПРИБЛИЖАТ КЪМ ТЕБ, АКО Е НЕОБХОДИМО, ИЗПОЛЗВАЙ ПРИМАМКА

Когато вие принуждавате другия човек да действа, силата е на ваша страна. Най-изгодно е да направите така, че противникът ви да се приближи до вас, нарушавайки заради това собствените си планове. Съблазнете го с неземни ползи и атакувайте. Всички козове са в ръцете ви.

Закон 9

ПОСТИГАЙ ПОБЕДАТА С ДЕЙСТВИЯ, А НЕ С ДОВОДИ

Всеки моментен успех, който ви се струва, че сте постигнали в спора, се превръща в пирова победа. Много по-ефективно можете да заставите другите да се съгласят с вас, ако действате, без да кажете нито дума. Показвайте, а не обяснявайте.

 

Закон 10

ВНИМАНИЕ: ИЗБЯГВАЙ МРАЧНИТЕ ХОРА И ХОРАТА БЕЗ КЪСМЕТ

Нечии чужди несгоди могат да се окажат за вас пагубни - емоционалните състояния са също така заразни, както и болестите. Може да ви се струва,че вие спасявате потъващия, но в действителност вие само приближавате собственото си нещастие. Нещастните понякога си навличат беди върху себе си, те ще ги навлекат и върху вас. Вместо това стойте по-близо до късметлиите и щастливците.

 

Закон 11

СТАРАЙ СЕ ХОРАТА ДА ЗАВИСЯТ ОТ ТЕБ

За да оставате независими, вие трябва винаги да бъдете необходими и нужни. Колкото повече разчитат на вас, с толкова по-голяма свобода разполагате. Направете така, че щастието и благоденствието на хората да зависи от вас и няма от какво да се страхувате. Никога не ги учете на всичко, за да не могат те да се оправят със свои сили.

 

Закон 12

ПОНЯКОГА ПРОЯВЯВАЙ ЧЕСТНОСТ И ЩЕДРОСТ,

ЗА ДА ОБЕЗОРЪЖИШ СВОЯТА ЖЕРТВА

Една искрена, честна постъпка ще надвие дузина нечестни. Чистосърдечните прояви на честност и великодушие ще приспят бдителността дори на най-подозрителните. Когато вашата избирателна честност направи пробив, можете да ги мамите, да ги манипулирате както искате. Навреме поднесеният дар - Троянски кон, ще послужи за същата цел.

 

Закон 13

МОЛЕЙКИ ЗА ПОМОЩ, ПРИЗОВАВАЙ КЪМ ЕГОИЗМА И ЛИЧНАТА ИЗГОДА НА ХОРАТА И НИКОГА КЪМ ТЯХНАТА МИЛОСТ ИЛИ ВЕЛИКОДУШИЕ

Ако ви се е наложило да се обърнете към съюзник за помощ, не си правете труда да му напомняте за своето минало участие в добри дела. Той ще намери начин да ви игнорира. Вместо това в молбата си или в своя договор с него му дайте да види нещо, от което ще има изгода и го подчертавайте без мярка. Той с въодушевление ще подкрепи предложението, което е изгодно за самия него.

 

Закон 14

ИГРАЙ РОЛЯТА НА ПРИЯТЕЛ, ДЕЙСТВАЙ КАТО ШПИОНИН

Много е важно да познаваш своя съперник. Използвайте шпиони за събиране на ценна информация и тя ще ви позволи да сте с една стъпка пред другите, а още по-добре, самите вие поработете като шпионин. Учете се да сондирате почвата, да поддържате вежлива светска беседа. Задавайте косвени въпроси, чийто отговори ще открехнат слабостите и намеренията на хората. Във всяка ситуация може да се намерят възможности за умело разследване.

 

Закон 15

РАЗБИЙ НАПЪЛНО ВРАГА

От времето на Мойсей всички велики вождове са знаели, че изплашеният враг трябва да бъде разбит докрай. (Понякога до това знание са стигали чрез тежки изпитания.) Ако се остави поне една искра, колкото и мъждиво да свети, в края на краищата ще се разпали огън. Ако се спреш на половината път, може да загубиш повече, отколкото в условията на пълно унищожаване: врагът ще се съвземе и ще търси отмъщение. Разбий го не само телесно, но и духовно.

 

Закон 16

ИЗПОЛЗВАЙ СВОЕТО ОТСЪСТВИЕ,

ЗА ДА УМНОЖИШ УВАЖЕНИЕТО И ЧЕСТТА СИ

Прекалено активното въртене в обществото отбива от цената ви. Колкото повече ви гледат и слушат, толкова по-обикновен им изглеждате. Ако вече сте постигнали определено положение, временното ви изчезване ще накара хората да говорят повече за вас, дори да ви се възхищават. Трябва да се научите кога да си тръгнете. Създавайки дефицит, творете ценност.

 

Закон 17

ДРЪЖ ДРУГИТЕ В БЕЗТЕГЛОВНО СЪСТОЯНИЕ: ПОДДЪРЖАЙ АТМОСФЕРА НА НЕПРЕДСКАЗУЕМОСТ

Хората по рождение притежават неутолима потребност да търсят и намират добре познатото в постъпките на другите. Предсказуемостта им дава усещането за контрол над вас. Разбъркайте картите: станете умишлено непредсказуеми. Непоследователното поведение или изглеждащото безцелно ще ги изважда от равновесие и ще ги застави да губят търпение в опитите си да обяснят постъпките ви.

 

Закон 18

НЕ СТРОЙ КРЕПОСТИ, ЗА ДА ЗАЩИТИШ СЕБЕ СИ: ИЗОЛАЦИЯТА Е ОПАСНА

Светът е опасен, а враговете са навсякъде - всеки е принуден да се защитава. Струва ни се, че крепостта е най-сигурното убежище. Изолацията обаче не само и не толкова ни защитава, колкото ни подлага на още по-големи опасности: тя ни лишава от важна информация, прави ни забележима и уязвима мишена. По-добре е да сте сред хората и да намирате съюзници. Скрийте се от враговете си чрез тълпата, като зад щит.

 

Закон 19

ЗНАЙ С КОГО СИ ИМАШ РАБОТА: НЕ НАНАСЯЙ ОБИДА КОМУТО НЕ ТРЯБВА

В света има различни типове хора и не бива да се очаква, че те ще реагират еднакво на едни и същи подходи. Вие ще заплашите или ще надхитрите някого, а той до края на живота си ще ви отмъщава. Такива хора са вълци в овчи кожи. Затова старателно избирайте жертвата или противника и никога не засягайте и не обиждайте онези, които не трябва.

 

Закон 20

НЕ СЕ ОБЕДИНЯВАЙ С НИКОГО

Само глупакът бърза да се присламчи към една от страните. Не се давайте никому, освен на себе си, не се обвързвайте с ангажименти. Запазвайки независимостта си, ще получите възможност да властвате - сблъсквайки взаимно хората, карайки ги да ви следват.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boyoto
Категория: Тя и той
Прочетен: 3599762
Постинги: 221
Коментари: 2531
Гласове: 5256
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930