Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2007 13:44 - Ди Пресе: Слънце, пясък и строителни отпадъци
Автор: boyoto Категория: Бизнес   
Прочетен: 1597 Коментари: 1 Гласове:
0



 В българския курорт Златни Пясъци отскоро се слушат румуънски диско хитове. Причината: румънските туристи преоткриха българското Черноморие като дестинация за почивка. Само по време на великденските празници над 20 000 румънци прекараха уикенда си в близки до границата курорти, като Балчик, Албена и Златни пясъци. “Тук е евтино за тях”, споделя местна продавачка и отбелязва малко завистливо по отношение на по-добре печелещите съседи, че е някак си смешно именно румънски туристи да идват на почивка в България.

Миналата година ДАТ съобщи, че около 5 млн. туристи са посетили страната, като през този летен сезон се очаква броят им да се увеличи с още 1,5 млн. Само от туризма през изминалата година в България са се влели 2 млрд. евро, а повечето почиващи са дошли в страната организирано.

В началото на сезона в Златни Пясъци все още се чуваха удари от чук. Скоростно се сглобяваха будки и кафенета. През изминалите години инвеститорите в туризма неизменно си навличаха критика от гостите си заради шума, замърсяването и презастрояването. Въпреки че всяка година черноморските общини издават наредби за прекратяване на строителството, много просто продължават да строят.

Сега вече нов закон трябва да сложи край на дивото застрояване. В началото на юни правителството прие дискутирания от години “Закон за застрояването на черноморското крайбрежие”. В бъдеще строежите в ЗОНА А – на 100 метра от морето, ще са напълно забранени. Вече построените сгради обаче не са засегнати от закона. Еколози недоволстват, че този закон ще влезе в сила едва от 1 януари 2008 г.

Нелегалното строителство трябва да влезе в съда. Така например община Царево, един инвеститор и еколози навлязоха в истинска война в случая на вилно селище Златна Перла.      

Изграждането на комплекса „Златна перла" започва в началото на годината. От самото начало строителството е оспорвано от природозащитниците, защото комплексът се намира на територията на национален парк "Странджа". Сега обаче тричленен състав на ВАС реши, че Странджа не е парк и там може да се строи. Имената на предателите – Андрей Икономов и

Иван Раденков. Третият съдия по делото – Юлия Ковачева, беше против.

“Най-важният ни ресурс – непокътната придорда, се руши в момента в едно лудо темпо”, казва Любомир Попйорданов, председател на българската аосициация за алтернативен туризъм. Погрешна стратегия е да се водят само евтини туристи”, смята той. ПС: Преводът на материала в агенция Фокус е под всякаква критика. Очевидно колегите не парвят разлика между вестниците Ди Пресе и Дер Щандарт, между Златни пясъци и Слънчев бряг, между просто уикенд и Великден, както и между ДАТ и НСИ. Може би преводачът само си мисли, че знае немски?

 

И за последно – една автентична народна песен, посветена на Странджа.

 

ЯСЕН МЕСЕЦ ВЕЧ ИЗГРЯВА

 

Ясен месец веч изгрява

над зелената гора.

В цяла Странджа роб запява

песен нова юнашка.

 

През потоци, реки, бърда,

нещо пълзи, застава.

Дал е Юда самодива,

или луда гидия?

 

Не е Юда самодива,

нито е луда гидия.

Най е чета от юнаци,

плашила за читаци.

 

Бързат, бързат да пристигнат

преди петли в Сърмашик.

Да ги никой не угади

и ги подло предаде.

 

Пушка пукна, ек отекна

знак се даде за борба.

Бомби трещат, куршум пищи -

цяла Странджа веч ечи


Тагове:   слънце,   отпадъци,


Гласувай:
0



1. blackroses - хахаха
06.07.2007 16:58
Това е химна на Странджа.

Бойо, ти бил ли си някога в Странджа?

Това е една много голяма местност, която не е еднородна и като природа, и като бит.

И като цяла Тракия е населена с потомци на бежанци.

Това са хора, които никога не са имали дом. А когато изградят такъв някой се намесва и ги изселва.

И сега ше се изселят странджалии. Ще им се наложи, защото са изчезващ и незащитен вид в собствения си резерват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyoto
Категория: Тя и той
Прочетен: 3589797
Постинги: 221
Коментари: 2531
Гласове: 5256
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930