Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2006 21:35 - Завръщане
Автор: boyoto Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3614 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 27.12.2006 14:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вдигнете глави, българи, и се усмихнете, макар и през сълзи. Знам, че на много им е трудно, че не им е до усмивки. Но осъзнайте едно - вие вече сте европейци, каквито сте били впрочем винаги. Сега с вас са силни съюзници, готови да помогнат в трудни моменти. С тях вие ще имате общи ценности и общи интереси, ще бъдете едно цяло. 
Ние сме в навечерието на едно ново начало - сред богатите и уредени страни - мечта на мнозинството от българите. 
Цял живот са ни лъгали, обещавали са ни бъдеще, без да имаме настояще. Забравете за мизерните си надници, за сивотата и еднообразието на живота ни, за грубостта и за простащината, за всички гаври и обиди, за лъжите и за насилието.
Сега сме на прага на нещо, което просто прилича на приказка. 
Постепенно и ние ще започнем да пътуваме. Знаете ли колко прекрасни през пролетта са Лондон и Париж, а и Прага. Ще усетим един по-добър живот, ще се докоснем до повече култра и познание, с повече красота и мярка, без натруфеност. Ще научим езици, ще се изправим и ще тръгнем по тези земи със самочувствие и достойнство. Тогава "българи" отново ще значи добър, умен, силен и можещ, както и гостоприемен и готов да помогне. Той е бил такъв винаги. 
Новият ни жизнен стандарт ще ни позволи да открием у себе си нови таланти, нови хобита. Ще си възвърнем обичта към изкуството - пак ще четем книги, а салоните на театрите и кината ще се изпълнят със зрители.
Наистина ще бъде трудно и ще се работи много, но системата ще действа. А ние трябва да я пазим и да я усилваме. България отново се ражда - на 1 януари 2007 г. И този път - наистина и за дълго.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lea - :)))
23.12.2006 23:48
дано си прав :) весели празници!
цитирай
2. sangreal - Ами звучи много хубаво. Но ще тря...
24.12.2006 00:28
Ами звучи много хубаво. Но ще трябват сигурно още толкова години, колкото траеше прехода за да станем това.
То може през пролетта Париж, Лондон и др. да за много кразиви, ама човек като няма пари да отиде... Да не би от март 2007 да стане така, че всеки да може да литне на почивка в някой от тези градове.
Ама няма и да е зле първо да започнат да ни приемат за хора. Вярно, хотава в ЕС са много разкрепостени и отворени, но масово не знаят къде е Б-я и си мислят, че едва ли не живеем в колиби.
Гледах по Про7. Ученици разгелени на 2 групи. Едната отива в Барселна с автобус, а другата в Б-я със самолет. Точно къде в Б-я нямам спомен. И дават паралелмо как е протекло пътуването. Ами тези които идваха в Б-я като минаваха покрай някакво гето гледаха като гръмнати. Да и Европа си има мизени квартали и гета. Ама баш такава цигания като при нас никъде я няма. И какво има казваха от Про7. Б-я или Барселона? Отидвте в Барса. Аз с такова впечатление останах. Май това бе посланието.
В Испания по Теле Синко (мисля, че по този канал беше) даваха сиропиталища в Б-я. И майка го гледала, и казва, тя че е българка и не може да повярва на това. За такава свинщина става на въпрос, че свят да му се завие на човек. И коментара на испанската медия е бил "Вижте какви хора приемаме в ЕС". Да и Испания е бедна, и има много трески за дялане. Но наистина в Б-я е потресващо.
Германците много не ни любят. Те бяха едни от най- големите опоненти за приемането ни. Латвийци гледат на нас като вълна от имигранти. Англия очква наплив на българи. Май само французите гледат с по- добро око на нас. В Испания сме известни като крадци на луксозни автомобили.
Еми добре де, кажи ми тогава, въз основа на това което казах, от къде да го измъква това самочувствие на равноправен европейски граданин. Като ние пак сме на всетлинни години зад тях. Като се сблъсквам всеки ден с беднотия, простотия и прочие. Разговарял съм с много ученици учещи в чужбина и всички казват, че в момента тази простотия която я има в българските училища никъде те не са я видяли в чуждестранните училища.
Ами това, което казваш е много хубаво, и да ще стане, но след 15-20 години. А да тогава колко хора още ще са напуснали Б-я...
цитирай
3. streetsmart - 15-20 години за някои са си цял един живот,
24.12.2006 10:18
но за развитието на една страна са като един миг. Виж Гърция - една от най-бедните страни в ЕС. А са в съюза вече повече от 25 години и са глътнали милиарди и милиарди евро-фондове.
А какво дават по телевизиите им - ти какво очакваш, нали трябва да събудят интерес у зрителите, а интерес се събужда като шокираш зрителя.
Пожелавам ти да попътуваш и поживееш в чужбина, тогава ще придобиеш по-обективна представа, а най-вероятно и самочувствие. На мен поне така ми се отрази.
Весели празници и успешна 2007-ма!
цитирай
4. boyoto - streetsmart
24.12.2006 16:08
А защо не вземем за пример Ирландия? Преди да влезе в ЕС, тя е била много по-зле и от Гърция, и от Португалия. Била е почти на нашето сегашно положение. А сега виж къде се намира. Защото просто заложи на високите технологии. Въпрос на приоритети, както се казва.
sangreal, ами ако българите трябваше да преценяваме британците или немците по поведението на няколко агресивни и пияни курортисти на Слънчев бряг, щяхме да си създадем много лошо впечатление за страните им.
цитирай
5. streetsmart - Примери много, къде по-бляскави, къде по-скромни
25.12.2006 07:43
Съгласна съм, че България има с какво да се поздрави на прага на 2007-ма. Вярно, че пътят далеч не е извървян, но един важен етап е минат. Важно е да отчитаме успехите си, така както е важно да отбелязваме и грешките, както и да не губим от поглед по-далечните цели.
Желая на всички весели коледни и новогодишни празници и много успехи през новата година!
цитирай
6. sasso - Позволи ми да не се съглася....
26.12.2006 20:11
Но мисля, че или получаваш доста висока заплата или си много наивен. Написаното в този постинг ми звучи като слово на Първанов или статия във в.Труд. Позволи ми да не съм съгласен с теб. Защо?
Първо смятам, че не бива да се гледа на ЕС като на манна небесна - редовния гражданин, няма да се докосне до реките от евро, те ще се влеят в джобовете на политиците, а малкото, което стигне по предназначение няма да направи разлика.
Второ не може да се счита, че България до сега не е имала култура и изкуство, че тепърва да се докосва до такoва - Георги Христов, Васко Василев, Йордан Йовков, Валя Балканска и още много други ли наричаш липса на култура и натруфеност?
Трето, както Sangreal споменава в коментара си, при все мизерията и нечовешките условия, в които децата на България растат, при вулгарността и цинизма, който се ширят в училищата, там ли виждаш нашето равноправие със западняците?
Още, веднъж казваш, че българин най-накрая ще значи умен, силен, можещ, после казваш, че винаги е бил такъв? Кое от двете?
При цялото ми уважение, защото съм чел твои постинги и смятам, че заслужаваш внимание, мисля че това е най-необмисленото, което съм чел. Може би е редно да прочетеш предпазните клаузи, които ни се налагат, да прочетеш какви са загубите на българите от "прозрачните" приватизации, от затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". България ще получи 6 млрд. субсидии, а само загубите от АЕЦ възлизат на 5 млрд., а освен износ на ток, АЕЦ означаваше и влияние! Ама това е страхотно, ще можем да инвестираме в гроздобера и родопските одеала, само че завода за кари във Видин ни носеШЕ много по-големи печалби.
Прекрасни са Лондон и Париж през пролетта, че и през лятото и есента, ала мисля, че трябва да те разочаровам, защото дори и след 1-ви ще си ползваме старите паспорти и ще киснем както по-рано по митниците.
Радва ме това, че си оптимист, но всяко нещо с мярата си. Има си хубави страни ЕС, спор няма. Но не мисля, че германците на драго ще споделят с нас наденичките си, испанците паелята, италианците макароните и т.н.
В заключение ще кажа следното: "На работа народе!"
цитирай
7. boyoto - Виж сега
26.12.2006 20:23
Не получавам супер висока заплата. За наивността - може и да си прав.
Аз обаче не мисля, че гледам на ЕС като на изцеление за всичките ни болежки. Не съм казвал, че нямаме култура, а че ще се докоснем до повече такава. Надявам се малко по малко манталитетът да се промени, да започнем да различаваме още по-добре пошлото от красивото. Имам предвид също така, че българин ще значи повече и за съюзниците ни. Освен това - аз до Румъния например ще отскоча не с международния си паспорт, а с личната си карта. А на митниците ще минавам по зелената пътека, над която има надпис "ГРАЖДАНИ НА ЕС".
Да, наистина звучи твърде розово този пост, но аз и по принцип съм си оптимист. Нека поне за няколко дни, поне по празниците, отпуснем душиците си.
цитирай
8. sasso - Нека!
26.12.2006 20:29
Боже дано да си прав! Дано да греша! Но цялата история с красотата на приемането ни... не отричам ползите, но на каква цена става всичко? Това се питам? Не жертваме ли повече от колкото можем да си позволим? Не направихме ли по-малко от колкото трябваше през предприсъеднителния период? Както и да е! Всякакви мнения има по темата. Прощавай ако бях твърде рязък.
Весело посрещане на Нова Година, нека да ти донесе щастие и успехи!

PS: И аз си мислех, че ще може с личната карта да се патува, но няма да е така, поне не първите години - мисля че тази новина не случайно е оставена на заден план - това днес го научих!:(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyoto
Категория: Тя и той
Прочетен: 3599229
Постинги: 221
Коментари: 2531
Гласове: 5256
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930