Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2006 14:27 - У дома сме
Автор: boyoto Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3202 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 30.12.2006 22:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Каква ще e за вас датата 1 януари? Осъзнаваме ли всички истинския характер и значението на премяната, която изживяваме?

Пак ще ме обвинят в твърде голям оптимизъм и пресилени приказки. Но казва го и Петко Бочаров – ако приемем за първа дата от историческо значение за нацията ни деня, в който хан Апсарух забил копието си на южния бряг на Дунава, то през вековете до ден днешен има само още два периода на подобен прелом – осоманското робство в началото на 14 век и трагичният комунистически експеримент с начало 9 септември 1944.

Настъпващият 1 януари ще е третата дата с подобни мащабни последици. С тази разлика, разбира се, че ще се сложи началото на период с развитие на нацията ни НАГОРЕ.

Сега вече КОМУНИЗМЪТ ОТИДЕ ОКОНЧАТЕЛНО В МИНАЛОТО. Тази нова година е свързана с уникално за историята ни събитие. Ние доброволно се лишаваме от част от суверинитета си. Според Антон Дончев това прилича на действията на всеки млад мъж и  всяка млада жена, които се женят. Те също се лишават доброволно от част от суверинитета си, дават част от свободата си в името на едно ново семейство.

Ние трябва да имаме самочувствието, че можем да променим нещо. И режими, и хора, че и правителства се грижеха за това, това чувство да закърнее повече. “Сега се надяваме, че влизането ни в общия европейски дом, където ни карат да си събуваме обувките, и така няма да можем да носим вече закърпените си чорапи, ще ни възвърне това самочувствие”. Вие съзнавате ли, че от 1 януари нашето правителство може да блокира всяко едно решение на ЕС? Например да блокира ОКОНЧАТЕЛНО всички връзки на Европа с Либия? Още на 2 януари България може да упражни вето по отношение на всяка инициатива, която "размразява" политиката на ЕС към Либия. България може да превърне връщането на нашите медицински сестри в условие за диалог между Триполи и Брюксел. Сега е моментът да мислим много по-мащабно – и във времето, и в пространството. Сега се свързваме с една нова система – с други възможности, която ще ни даде връзки и на която ние също ще дадем това, което имаме.

България ще посрещне новата година потресена и гневна. Осемте години на медиците ни в либийски зандани вече започнаха да тежат. Фарсът наистина е за пари. Кадафи май си мисли, че може да измъкне от София четири милиарда долара. “Нали имат вее богати съюзници, ако не те, то поне ЕС или САЩ ще извадят парите?”. 

След 1 януари обаче картинката се променя. Напълно. Сега вече не се нуждаем от “тиха дипломация”. Вече трябва да определим санкциите на страната ни към Триполи. Да отзовем посланика. Да отзовем гурбетчиите. Никаква “тиха” дипломация, никакво цепене на басмата. Необходими са удари от всички посоки, става дума за живота на пет български жени и съдбите на семействата им.

Ние извървяхме нашия път. Не 40 години като евреите и Мойсей, които скитали из пустинята. А за 17 години. И сега пред нас е новата земя. Нека да не е обетованата земя. Този праг сега минаваме ние, казва Дончев. След като 17 години сме лъкатушели по завои, минавали сме по дупките, покрай пропасти сега вече сме на магистралата. Всички тук знаем, че на 1 януари няма да се събудим нито по-богати, нито кой знае колко по-добри. Но след нас идват нашите синове и внуци – повечето от тях са светли и красиви личности. Ние заедно трябва да оправим нашата страна и после да я покажем на другите. От нас зависи дали и кога ще успеем. Имаме модел на поведение – просто трябва да вземем най-доброто от там и да ги нагодим към родните условия.

Sasso, знаеш ли, все пак от 1 можеш да пътуваш във всички страни на ЕС само с личната си карта. Наистина. Питах колегите от гранична полиция. А от пресцентъра на Министерството на външните работи ме увериха, че това важи и за Великобритания. Справка: Директива 2004/38/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно правото на гражданите на Съюза и на членовете на техните семейства да се придвижват и пребивават свободно на територията на държавите-членки. Общото право на свободно движение на граждани в страните от ЕС е валидно за всички; Договорените преходни периоди касаят само работниците и не се отнасят до това право.

Няма допълнителни ограничения върху правото на свободно движение на правото да се пътува и пребивава в другите страни членки на Съюза, както и да продължи образованието си в друга страна. Преходните периоди представлява тези ограничения, които се отнасят за лицата, които желаят да работят в друга страна – ограничението е за срок до 7 години. От години насам лица от страните кандидатки имат право да се установят в ЕС и да започнат работа, граждани на ЕС също така имат право да работят в страните кандидатки. 

Българите ще могат още от първия ден на присъединяването да пътуват свободно или да се установят в друга страна членка, напр. учащи се, пенсионери, или членове на семействата на работещи в страната.

Гражданите също така ще могат свободно да предоставят трансгранични услуги като самонаети лица или компании (с някои изключения за Австрия и Германия, но само в случаи, когато дадена компания възнамерява да вземе на работа собствени служители). В ЕС законите се спазват!

И така, ние се завърнахме у дома! Сега трябва да върнем вкъщи и петте сестри! Помнете – носете лентите до края на годината, за да покажем, че те не са сами! 

 

Съставено един ден, 9 часа и 41 минути преди прекрачването на прага  в  София, България,  Европа от един европейски редактор.






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. noir - ~ N ~
30.12.2006 14:38
Много тежки мисли. 1 януари си е поредния ден от календара. Идва хубаво, идва и лошо. Както са го казали мъдрите хора - трай, бабо, за хубост. Никой не може да предскаже бъдещето и няма смисъл.

Колкото за медиците, аз си имам собствено мнение, което не смятам да обсъждам. Мога само да бъда съпричастен и нека Бог да е с тях!
цитирай
2. boyoto - Ами нали и аз казах-
30.12.2006 14:46
няма да сме по-богато на 1 януари. Но поне има по-добри възможности, нали така?
цитирай
3. snowflake - Съгласна съм, boyoto. И аз голям ...
30.12.2006 15:56
Съгласна съм, boyoto.
И аз голям оптимист. Няма да се събудим по-богати, но ако чакаме да се събудим по-богати, където и да сме, нищо няма да стане. Трябва да използваме възможностите и със самочувствие и хъс да докажем, че можем.
Аз вярвам, че ще успеем! В началото може да ни е трудно, но, който е способен и иска, ше успее!
цитирай
4. sasso - Доста е дългичка тая директива:)
30.12.2006 16:15
Очевидно - факт е, че ще имаме правото да пресичаме вътрешните граници само с лична карта. Иначе за престой, той е възможен в рамките на 3 месеца, после се изисква регистрация. Разбира се има и ограничения, но доколкото разбрах те се налагат индивидуално от държавата и касаят хората, които желаят да останат на нейна територия.
Това обаче, не ме прави повече оптимист и все още мисля, че българите не са готови за такава крачка. Всяко нещо е полезно ако става в правилното време и на правилното място. Приемането ни в ЕС не е в правилното време...
цитирай
5. tsvetamak - Рано е за празнични фанфари...
30.12.2006 19:26
...особено като сме наясно с какви управляващи ще влезем в Европа и в каква мизерия тъне народът ни. Кой ще погледне на нас с доверие? А и се дразня от тази думичка "влизаме".Все едно сме бедните, неграмотни роднини от село, поканени на благотворителна вечеря. А сме много по-умни, по-изобретателни, по-талантливи от "европейците".Рано е да аплодираме и не вярвам на познатите обещания.Единственото, което може да промени живота ни към по-добро е да се обединим,а не всеки да се спасява поединично.
цитирай
6. boyoto - tsvetamak
30.12.2006 19:37
Права си. Затова след всички речи, погледни в ръцете си. Там е нашето бъдеще, от нас зависи.
цитирай
7. tsvetamak - :)
31.12.2006 13:35
Пожелавам ти искрено да запазиш оптимизма си и да можеш да го предадеш на повече хора, защото той наистина ще ни е много необходим сега:).
Щастлива Нова Година!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyoto
Категория: Тя и той
Прочетен: 3593071
Постинги: 221
Коментари: 2531
Гласове: 5256
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930