Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2007 20:12 - В очакване на новия ден
Автор: boyoto Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2167 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 03.01.2007 20:14


Събудих се призори. Навън беше тъмно. Градът бе обвит в тишината на дълбок сън. По улиците се усещаше влажната прохлада на дъжда, валял през нощта. Направих си кафе, запалих цигара и в едно празно бездействие застанах лице в лице със себе си. Време не за равносметка.

Безброй мисли, разноцветни и разпокъсани като разпиляно кълбо прежда с натежала подир сън срамежливост, се появяваха и изчезваха от главата ми.

Не се опитвах да ги уловя. Оставях ги просто така. Появи се нещо, свързано с времето. В главата ми се стрелна мисълта, че от милиони години нощите са едни и същи. И още милион години ще продължат да бъдат такива. След това се замислих за изживените болки от несподелената любов. После, не знам защо, си помислих, че и убийците умират, че убийството не ги спасява от смъртта.

Изведнъж дочух птичи гласове. Утринната песен на птиците не подхождаше на нощната тъмнина. Загасих светлината веднага. Промъкващите се измежду тъмните поли на нощта първи бледи светлини на утрото се виждаха само при изгасени лампи.


image

Отворих прозореца. Сред уморените гласове на старите гарги и гладните писъци на чайките се чуваше песен на славеи. Радостно бълбукащите гласове се разливаха като весел фонтан и сякаш нишка по нишка придърпваха светлината. Колкото повече пееха, толкова повече зазоряваше. Небето беше все още тъмно, но в края на тази тъмнина се прокрадваше възбяла синева, преливаща в неясна розовина. Утрото настъпваше, предпазливо повдигайки завесите.

Раждаше се нов ден.

Макар че се раждаше милион пъти, утрото никога не остаряваше. Винаги бе ново, винаги свежо, винаги идваше с птиците, с надеждата да очакваме нещо ново от светлината.

Заедно със светлината се увеличаваха и птичите гласове. Гаргите, с уморените си пресипнали гласове, ми припомняха детството, овощните градини на Стрелча с мирис на трева, които никога не ще забравя.

В разпиляното кълбо от мисли имаше една печална нишка, свързана с любовта. Не можех да уловя нейния край. Мислех си и за това, че убийците също умират. Не знаех зашо ми идват такива мисли на главата.

Пътищата бяха печално тихи, сградите – потънали в сън. Не виждах птиците, само чувах гласовете им. Виждах един, два кестена, една разцъфнала овошка. Помислих си, че вероятно са се скрили между клоните им. Когато свърши нощта, започват да пеят, и млъкват, щом се появи светлината.

Гласовете им се чуваха ясно, съвсем равно, като една нота; после, подобно на дъгата, се разделяха на различни ноти и се усилваха.

На зазоряване, когато човек обикновено е сам, си мисли за любовта и смъртта. Птичите призрачни гласове бяха като прозрачен и весел фонтан. Наранявахме се с любов, а убийците също умираха, въпреки че убиваха.

Очаквах нещо от новия ден. Знаех, че докато очаквам, няма да остарея. Да остарееш, означава да се откажеш от очакването. Да не вярваш, че утрото носи нещо ново, означава, че си остарял.

Беше се зазорило вече, матовата светлина се бе разляла върху облаците. Вече ясно виждах влажните улици. Комините тук-там започваха да димят и с пушека си казваха на небето, че някой се е събудил. От далечината се чуваше шум на коли. Градът се събуждаше.

Птичите гласове все още бликаха и гаргите със старите си гласове ми припомняха детството. Мислех си за любовта и смъртта, за детските години, за това, че и убийците умират, за овощните градини и за това, че утрото започва с песента на птичките и въпреки че се ражда милион пъти, никога не остарява.

Очаквах нещо от новия ден.

И ще очаквам до деня, в който птиците ще извикат утрото без мен.



Тагове:   ден,   новия,   очакване,


Гласувай:
0



1. wildroses - "Денят се познава по сутринта"
03.01.2007 20:51
Красиво наблюдение!
:)))

цитирай
2. boyoto - Мда
03.01.2007 21:00
нещо съм изпаднал в странни състояния на духа.
цитирай
3. pakostinka - Хммммммммм,
03.01.2007 22:20
след дългата самотна нощ, винаги идва утрото - свежо, изпълнено с песен на птици /пък било и на пресипнали гарги/ и най-вече с нова надежда и очакване...и да...красиво е...безкрайно...и безсмъртно... :-)
цитирай
4. boyoto - pakostinka
04.01.2007 00:43
Брееей, веднъж да си по оптимист и от мен :) Хаха
За твоя пост днешен не искам да се изказвам,че ще ги наплещя едни такива, че може и да се разрева чак ...:)
цитирай
5. sasso - Много хубаво,
04.01.2007 10:45
Наистина е много хубаво. И въпреки че имам един професор, който ме учи, че "хубаво" не е важна качествена оценка в живота, за мен е. Колко много неща в едно утро, а колко много утрини ни чакат!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyoto
Категория: Тя и той
Прочетен: 3598925
Постинги: 221
Коментари: 2531
Гласове: 5256
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930