Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2007 18:06 - Възмутената ми душа... от един кино разпространител
Автор: boyoto Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2227 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 29.01.2007 18:11


През цялата история на Африка, когато бъде открито нещо ценно винаги местното население е убивано. Много хора са умирали, страдайки много. Това се е случвало заради слонова кост, злато, нефт, а сега диаманти. Желанието за контролиране на диамантените находища доведе до разразяване на яростна гражданска война. Хиляди умряха, а милиони се превърнаха в бежанци...

...като нито един от тях не е виждал диамант.

Това са едни от първите реплики в новия кино хит “Кървав диамант”.

image

“Днес в Сиера Леоне има мир. В Африка все още има 200 000 деца-войници.” Така завършва лентата.

“Кървавите диаманти” се добиват в райони, контролирани от метежниците. Те са изнасят контрабандно чрез съседна Гана в Антверпен. През декември 2005 г. Съвета за сигурност на ООН въведе ембарго на експорта на необработени диаманти от Кот Д"Ивоар. По данни на специален доклад на световната организация средствата получени от продажбата на необработените диаманти отиват за финансирането на бунтовниците в Кот Д"Ивоар.
В европейската столица на диамантите – белгийския град Антверпен всяка година се осъществяват над 1800 сделки със скъпоценни камъни, които възлизат общо на над 20 млрд. долара, обяснява Би Ти Ви. "Може би това е идеалното време филмът да излезе по кината предвид предстоящите догодина награди "Оскар". За нас обаче моментът е крайно неподходящ, защото съвпада с активното коледно пазаруване, последвано от трескавото търсене на подаръци по случай Свети Валентин", коментират от бранша.
Схемата на търговията винаги е една и съща - партизани, които слагат ръка на полезните изкопаеми и други природни ресурси - нефт, дървен материал, минерали, диаманти - и ги търгуват срещу оръжие или политическо влияние. Какво е мнението на самия ДиКаприо? Актьорът твърди, че няма на кого да купи диаманти, освен на майка си - но тя никога досега не е искала такъв подарък от него.

image

Няколко фактa за диамантите:

- Около пет милиона души имат достъп до здравни услуги благодарение на приходи от диамантите.

- От подписването на договора от Kimberley през 2003 г. до днес конфликтните диаманти са намалели от 4 на 1% от всички диаманти на пазара.

- Около $8.4 млрд. от годишната стойност на световните диаманти (65%) идват от африканските страни.

- Приходите от диаманти помагат на всяко дете в Ботсуана да получава безплатно образование до 13-та си годишнина.

Какво обаче ме възмути адски много:

В началото на лентата естествено драгите зрители бяха предупредени, че записът и опитът за запис се тълкуват като криминално престъпление. Освен това всички бяха призовани да сигнализират служителите на киното, ако забележат опит да се потъпче авторското право. Защо обаче разпространителят не си направи труда да сложи макар и малък надпис, че филмът не е подходящ за зрители под 16 години. И поне една малка червена топчица в някой ъгъл на екрана. Или може би създателят на лентата – Warnerbros – и разпространителят за България, са счели, че сцените на насилие, показващи между другото малки момченца, стрелящи с калашници срещу собствените си роднини, не са нищо особено и не могат да повлияят на детската душевност.



Тагове:   душа,


Гласувай:
0



1. анонимен - te vliqqt ne samo na detskata du6...
29.01.2007 18:37
te vliqqt ne samo na detskata du6evnost su6i4ko :). I mnogo te blagodarq za posta, nadqvam se, 4e vyzmu6tenieto mi e bilo pone malka 4ast ot motivaciqta ti da go pusne6
цитирай
2. boyoto - хех,
29.01.2007 19:06
ами аз също бях меко казан учуден. Не беше само ти причината....
цитирай
3. анонимен - Пошла, посредствена и цинична "кинотворба".
12.02.2007 23:42
Филмът е сладникава мелодрама във въплъщението на разглезения Ди Каприо, непомирисвал барут през живота си. Пореден опит да се направят пари чрез пропагандиране на мнима загриженост към населението на Африка. А дали наистина към цялото население, или, типично за западния манталитет- към случайно попаднал в обектива на камерите чернокож рибар от леоне-меоне, или квото е там названието на държавицата? Че нещо не виждам с този филм да се посочват решения и да се проявява интерес към милионите буби, обитаващи черния континент.
Филмът сякаш е праен от същите тези криминални бижутерски и финансови магнати от Холандия и изобщо- от света на охолството. Нещо като пръскачка за измиване на съвестта под формата на кино-литургия.
цитирай
4. miaumiau - Стига де
20.05.2007 21:52
това, че Ди Каприо учатсва не означава, че филмът е сладникъв и поплювков като Титаник. А дали пускането на филма е "пръскачка за измиване на съвестта под формата на кино-литургия", не знам. Смятам обаче, че щом има хора, на които им прави положение и действително се замислят за "милионите буби, обитаващи черния континент", имасмисъл от филмчето.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyoto
Категория: Тя и той
Прочетен: 3598365
Постинги: 221
Коментари: 2531
Гласове: 5256
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930