Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2008 16:41 - Само София ли е България?
Автор: boyoto Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2638 Коментари: 0 Гласове:
0



Под тепетата сме свикнали софийските и националните медии да ни засипват с глупости и некомпетентни мнения всеки път, щом решат да говорят нещо за Пловдив. И обикновено сме свикнали да ги игнорираме. Последните дни обаче, поне по мое мнение, прекалиха.

"...Достатъчно е да се погледне списъкът с водещите голмайстори през сезона. Сред тях има само един класически централен нападател - бразилеца Неи от ЦСКА. Останалите са халфове и крила. Какъвто е случаят с лидерите Марчо Дафчев (Локо Сф) и Георги Христов (Ботев)..." - в."7 дни спорт", Георги Петков и Момчил Лельов

Авторът на тази статия обяснява в няколко реда как в "А" група няма качествени нападатели. Не се учудвам, че си мисли така, след като няма представа кой на какъв пост играе. Все пак щом излезе на топ-страниците на водещ вестник, трябва да се съгласим с него. Господин Тенев, трябва да ползвате вече Жоро Христов като халф или крило! Нищо, че цялата си кариера е бил нападател. По-надолу в статията се говори и за това как в близкото минало е имало добри нападатели в "А" група - споменават се Димитър Ангелов(Дучето ли? Или Димитър Рангелов, който всъщност е крило? Може би някой друг Ангелов - Емил, Станислав... Не става ясно), Димитър Макриев (който наистина има впечатляваща кариера в "А" група...), но пък мистериозно защо се пропуска двукратния голмайстор Мартин Камбуров.

"Алескандър Александров-Кривия или Алекс, както сам той иска да бъде наричан, върна повиквателната за националния отбор с обяснението, че не се чувства достатъчно подготвен. И така той взе най-правилното решение...Сашо хубаво се подиграва с когото си поиска в "А" група, но футболът на национално ниво е съвсем друг. На христова възраст той няма да може да бъде полезен...Дори играчи като Даниел Божков и Николай Домакинов са обличали фланелката с герба, но те са от хората, които никой няма да запомни с нищо...Просто не му приляга да влиза в групичката на "повиканите на шега" Георги Какалов и другия Александър Александров. Защото е ясно, че тези момчета ще си отидат по местата, когато започнат квалификациите" - Sportni.bg, Радко Кръстанов

Грях е да си на 33? Грях е може би да си роден в Пловдив, тъй като ще бъде истинско чудо да получиш повиквателна за националния отбор. В първия отбор на България явно ще играят само футболисти на Левски и ЦСКА. Препоръчително е да нямат много общо с Града на тепетата. Никой няма да се сети да вземе в националния Сашо Александров, Марчо Дафчев или Георги Христов - единият бил на христова вързаст, другият само преки свободни можел да бие (освен Димитър Бербатов, който е от друга планета, кой може?), третият пък рита в някъв отбор, дето преди 2-3 години бил в "Б" група. Цял свят ще ни се смее, ако викнем такъв футболист, нали... Англия щяха да вземат резервен вратар от изпадащ отбор за титуляр-национал, ама ние няма да повикаме двамата голмайстори на "А" група.

Даниел Божков и Николай Домакинов пък получиха абсолютно изненадващи повиквателни. Как може да викаш футболисти от "провинцията", бе, Ице. Те са от онзи тип футболисти, дето никой няма да ги запомни, не си ли личи. Само като погледнеш половин Пловдив, за който Дънди и Дома са издигнати в култ... Факт е, че в националния отбор нямат място играчи, които не са пуснали минимум 17 гола в Шампионската лига. Допълнителен бонус е, ако турски отбор им наниже 6 гола в два мача.

Последния бисер на автора всъщност има сериозен подтекст. Предполагам под "момчетата ще си идат по местата", колегата иска да каже, че Александър Александров от Черно Море и Георги Какалов трябва да останат в националния отбор. Иначе пак ще берем срам с Андора, Албания или Черна Гора(юношеския и младежкия национален отбор са друга тема).

"Празните трибуни обричат Пловдив да си остане празен футболен град...Със сигурност за който и да е играч няма нещо по-потискащо от това да излиза на терена и всяко подвикване към съотборник да отеква като в амфитеатър" - в."Меридиан Мач", неизвестен автор

Странни критерии за празен футболен град. При четири пъти по-малко население и 10 пъти по-неприветливи стадиони, Локо и Ботев събират повече публика от Левски и ЦСКА, а Спартак и Марица - от Локо Сф и Славия. А пък това колко е подтискащо да се играе на празни трибуни, питайте играчите на Славия и Локомотив София.

"И не са виновни само привържениците на Локо. Още по-големи комплексари има в агитката на Ботев. Мнението си за тях съм го казвал нееднократно, но сега то не е най-важното. Крайно време е някой да забележи една важна тенденция и да отвори очите на лумпените, за да спрат да убиват футболното бъдеще на Пловдив" - в."Меридиан Мач", неизвестен автор

Не ви е срам, фенове. Ако отидете още един път на мач с Пирин 10 000 души, ще съсипете кариерата на пловдивските футболисти.

"Сега обаче и те си траят, защото осъзнават колко поразии направи торсидата" - в."Меридиан Мач", неизвестен автор

Тук само искам да вметна, че човек, който се смята за достатъчно компетентен да коментира феновете, трябва да знае, че "торсида" се нарича агитката на ЦСКА под тепетата(взето от Хайдук Сплит, но нищо). Но това са дребни подробности.

"На Ботев вчера му се размина, но може би Дисциплинарната комисия трябваше да затвори и стадион „Христо Ботев" за градското дерби, за да бъдат лишени хулиганите и от любимата си арена на действие и себедоказване като фанатизирани глупаци" - в."Меридиан Мач", неизвестен автор

Тук се обръщам директно към колегата. Ако феновете на Ботев бъдат предизвикани да хвърлят предмети по трима души на терена в различен екип и впоследствие Дербито бъде играно пред празни трибуни, ще помоля колегата да дойде в Пловдив. Нека дойде да пие кафе на заведение в близост до ВСИ например. Всеки, който знае какво представлява "Битката за Пловдив", знае какво ще се случи, ако Дербито се играе пред празни трибуни, така че колега, не коментирайте нещо, което нямате представа какво е.

"Локомотив Пловдив ще изиграе 1/4 от домакинските си мачове този сезон при закрити врати. Освен ако клубът не бъде изавден от "А" група преди края задари изстъпленията на феновете си. Другите ербапи от Пловдив - "жълто-черните", да не останат по-назад, и те започнаха с дивотиите. Вчера на мача с Пирин теренът бе обсипан с предмети и предметчета, което гарантира и на "канарчетата" два мача при празен кафез. И после ходи кажи, че пловдивчани са българи..." - в."Меридиан Мач", неизвестен автор

Феновете на Ботев наистина, за да не останат по-назад, решиха да замерят подобието на професионален съдия с предмети и предметчета. Предметчета - бутилки, капачки, телефони, батерии, каквото им попадне в ръка. Софийският фен с високия си доход не би пожервал бутилка за 50 ст., а хвърля седалки от собствения си стадион, но остава безнаказан... А когато обичаш толкова отбора си, да жертваш телефона си, ставаш "ербап". Да наречеш "Колежа" "кафез" пък заслужава Пулицър. Стига да не си покажеш лицето пред една от двете най-велики публики в България - тази на Ботев. Не, другата не е на Левски или ЦСКА, а на Локомотив Пловдив.

В крайна сметка разбирам много добре колегите от София. И аз да гледах всеки ден празните трибуни и скучните изпълнения на футболистите в синьо, червено, бяло и червено-черно, щях да се чудя не кой да похваля, а кой да напсувам. Понеже Пловдив е най-близо и е най-крив напоследък, защо да не плюем по най-стария град в Европа. Напълно разбирам да ти е криво, след като Ботев и Локо отстраниха 3/4 от софийските отбори за Купата на България. Просто София никога няма да има агитките на Ботев и Локо, никога няма да има школата на Марица, няма да има Главната, тепетата, слънчевото време, Стария град, Античния театър, хубавите момичета, фонтаните, а надяваме се никога няма да има Жоро Христов, Даниел Божков, Йордан Минев, Йордан Милиев, Явор Въндев или Мартин Камбуров. В София винаги най-важни ще са Хичо, Мариян Огнянов, Атанас Курдов, Неи и т.н.

С това разбира се не искам да обидя никой, напротив. Нека бъде препоръка и покана - нека, който си мисли, че Георги Христов е халф да дойде и да види как ще вкара сигурно общо пет гола на Левски, ЦСКА и Славия. Нека този, който си мисли, че Даниел Божков е от тези играчи, които няма да се запомнят с нищо, да дойдат и да видят как 200 фена чакат пред главния вход на ст. "Христо Ботев" само, за да го аплодират за страхотната му игра. Който си мисли, че феновете убиват футболното бъдеще на Пловдив, да дойдат и да видят какво представлява Дербито - после ще има да разказват на децата и внуците си за какво става дума, когато се срещнат Ботев и Локо. Който иска да види футболни таланти, които могат да направят за смях всички от софийските школи, да дойде и да види Ивайло Димитров, Йордан Христов, Владимир Байрев, Борислав Никифоров. Който се опитва да мисли за националния отбор, да дойде и да види кои са Йордан Минев, Йордан Милиев, Даниел Божков, Георги Христов.

И също като препоръка - когато изобщо решат да пишат нещо за Пловдив, софийските колеги първо да се запознаят поне бегло с това, за което пишат. Тъй като Пловдив няма нищо общо със София. Според разбиранията на някои столични колеги България е София. Ако следваме тези критерии Пловдив наистина не е България, а много повече.

Източник: Теодор Караколев
www.plovdiv24.com


Тагове:   българия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boyoto
Категория: Тя и той
Прочетен: 3598644
Постинги: 221
Коментари: 2531
Гласове: 5256
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930