Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2016 18:55 - Преход: Ярлово - Голям Ветрен - Черни Връх
Автор: geo Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8596 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 13.08.2016 18:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днес направихме хубав преход на Витоша, за който се канех от много време, но все не предприемах - Ярлово - Голям Ветрен -  Черни Връх и тук накратко ще опиша прехода и маршрута, ако е от полза на чудещите се дали да се пробват на този преход. Към днешна дата има разминавания с маршрута, описан на сайта на Природен парк Витоша, който според мен не е актулен, така че не го следвйте плътно и вижте бележките по-долу. 

Обобщена информация за прехода:
Обща денивелация: ~1200 метра.
Разстояние: ~13 км.
Ориентировъчно време:
3 - 3.5 часа за хора в добра форма по отношение на ходене в планина.
Около 5 часа за хора без много опит в планината и за обичащите да ходят по-спокойно.
Карта на маршрута, още снимки и видео - скролни надолу.

Прехода започва от центъра на с.Ярлово, пред църквата. Хваща се пътя отляво, водещ зад църквата и след 100-150 метра се излиза до гората, където почва коларски път доста стръмно нагоре. Има нови табели и пътя е добре обозначен с колова и цветна маркировка - жълта. Маршрута минава през редица върхове, доста подходящо именувани!

Първия такъв е много скоро след Ярлово - Погледец (1188м.) - оттук се откриват първите приятни гледки към Самоковското поле с Рила на заден фон. Със сравнително плавно изкачване се стига до вр. Малък Ветрен (1312м.).

image
Към връх Малък Ветрен

image
Гледка под връх Малък Ветрен

image
Гледка от връх Голям Ветрен


Оттук следва да се продължи към връх Голям Ветрен (1629) и тук идва разликата в описания на сайта на Природен парк Витоша маршрут. Според описанието южните подстъпи са трудно проходими и затова се прави обход от запад - северо-запад (наляво в тази посока). Реално обаче текущата пътека върви надясно и много скоро след като се почне качването по склона се стига до разделяне на маршрута.

Наляво и право нагоре по баира се катери връх Голям Ветрен, след което се слиза от другата му страна. Направо, т.е. вдясно от върха продължава коларския път през просека в гората, която води на същото място. И двете пътеки са добре маркирани. Бих препоръчал качването на върха на по-опитните туристи, тъй като гората е лесно проходима, гледките не са за изпускане, а и друго си е да ви обрули вятъра, на който е кръстен върха (има защо, биваше си го!).

image
От Голям Ветрен към Войчинов Рид
След Голям Ветрен, независимо дали сте минали отгоре или сте заобиколили върха, се продължава право нагоре покрай боровата гора (не тръгвайте по пътя наляво, тъй като е значително заобиколен). Върви се по коловете, плътно край гората, като тук е първото място, където ги позагубихме за кратко, но лесно се намират.

image
Към връх Войчинов Рид
След известно изкачване се стига връх Войчинов рид (1877м.), като от него имате хубав изглед на юг към подходящо наречения връх Острица. На север се извиси връх Сива грамада (2003м. - най-южния двухилядник на Витоша), който пътеката заобикаля отляво, но ние решихме да се качим на върха и да минем отгоре.

image
Войчинов Рид и Сива Грамада

image
Връх Сива Грамада

image
Връх Сива Грамада и връх Ярловски Купен

image
Изглед на запад от Сива Грамада

image
На връх Сива Грамада

image
Поглед от Сива Грамада към Войчинов рид
Качването не беше трудно, но слизането и най-вече връщането към пътеката не беше най-приятното - висока трева и ниски храсти на туфи, през които се върви трудно плюс мочурливи места и потоци. Определено следващия път бихме предпочели да се пробваме през пътеката.

Говорейки за нея, в района точно след Сива грамада пътеката на доста места не съществува, ориентира е само по коловете, съответно е малко по-трудно за ходене. Най-опасното всъщност са гъстите треви и храсти, които крият значителните неравности на терена.

Продължавайки нагоре стигнахме връх Купена, откъдето достигането на Черни връх е по почти равен терен, с изключение на изкачването след връх Скопарник, където се слива и пътеката с.Железница - х. Физкултурник - Черни връх, за която вече съм писал.
image
Към Сива Грамада и Войчинов Рид от Ярловски Купен

image
Към Скопарник и Черни връх

image
Към Перник

Карта на маршрута, по който минахме (клик на снимката за пълен размер):

image

Имайте предвид, че вашия маршрут може да се различава, ако не минете през връх Голям Ветрен и връх Сива Грамада, а ги заобиколите съответно от юг и от запад.

Още снимки от прехода Ярлово - Черни връх: в албума ми в Снимка.БГ

Видео клипове:

От Войчинов Рид

От Войчинов Рид 2

От връх Сива Грамада




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2619968
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921