Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2007 00:22 - Дробчетата ще ти извадим, знаем къде живееш
Автор: boyoto Категория: Политика   
Прочетен: 6713 Коментари: 23 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Знаете ли кое е общото между Иля Зимин и Анна Политковска? Зимин беше един от изявените руски разследващи журналисти и водещ на предаването “Професия репортер” в телевизия НТВ. Той беше открит мъртъв в дома си, a окървавеният мu труп бил намерен в дома му от неговите колеги, които били обезпокоени от неявяването му в телевизията и от мълчанието на мобилния и домашния му телефон.

Световноизвестната руска журналистка Политковска, наричана "гласът на жертвите", е известна в цял свят главно със своите остри публикации за войната в Чечения и Северен Кавказ, както и с критиките си към политиката на президента Владимир Путин. Тя беше убита в дома си на московската ул. "Лесная". Съседка е открила тялото в асансьора на сградата. Извиканите милиционери намерили в кабината пистолет "Макаров" и четири гилзи.

Журналистката е била убита с два изстрела - единият в главата.

Сред най-мрачните престъпления в Русия – всички, разбира се, неразкрити – бяха убийствата на двама провинциални журналисти от град Тоглиати, причината за смъртта им вероятно бе, че правиха разследване за местната мафия; убит бе и Пол Хлебников, американският редактор на руското издание на Форбс, причината вероятно бе, че знае прекалено много за руските олигарси; убит бе и репортер от една телевизия в Мурманск, който бе критичен към местните политици. 

Доскоро се радвахме, че сме различни от Русия. Смятахме, че колкото и слаба държава да е България, колкото и слабо да е обществото, тук не може да се случи такава саморазправа с журналисти.

Вчера обаче една политическа партия, водена от болния си лидер, ме опроверга напълно. Не, наистина няма убит журналист. Поне засега. Налице е обаче брутален опит за намеса в работата на независима медия.

По информация на агенция “Фокус” в късния следобяд лидерът на “Атака” Волен Сидеров е нахлул в редакцията на вестник “168 часа”, заедно със свои съпартийци, за да се саморазправи с журналистите по повод публикацията, че ДПС е платило на “Атака” 1,6 млн. лева. Около 50 души, начело с Волен Сидеров и депутати от парламентарната група на “Атака” заплашвали със саморазправа. Друга група от около 100 човека е чакала сигнал пред сградата.

Волен Сидеров и неговият заместник Павел Шопов са отказвали да напуснат кабинета на главния редактор на медията, докато не разберат кой е журналистът, написал статията. Атакаджиите претърсвали стая по стая редакцията в издирване на журналиста, отразяващ дейността на “Атака”. Хората около Волен Сидеров настоявали за физическа саморазправа с “проститутките” и “хомосексуалистите”, които работят във вестника.

Сидеров твърди, че не е нахлувал с група в редакцията и не е имало опит за саморазправа с медиите и журналистите.

Зам.-главният редактор на в. “24 часа” Борислав Зюмбюлев обаче твърди, че е видял с очите си 150 души от “Атака” да нахлуват в редакциите на “24 часа” и “168 часа”.

“Това е документирано на снимки, които ще бъдат публикувани в утрешния брой на ежедневника”, допълни Зюмбюлев. Той бе категоричен, че целите на посещението на Волен Сидеров и симпатизантите му не са били мирни. “Главният редактор на “168 часа” е бил заплашван с физическа саморазправа. Софийският координатор на "Атака" Костадин Костов е крещял на Николай Пенчев - "Дробчетата ще ти извадим, знаем къде живееш", разказа Зюмбюлев. Той допълни, че ресорният журналист за “Атака” в “168 часа” и главният редактор на седмичника се движат с охрана, тъй като се чувстват застрашени.

И така, в 21 век, в столицата на държавата България, членка на Европейския съюз, водещ български политик и депутат доказа манталитета и доброто си възпитание, като възропта срещу журналистическата неправда. Направи го не със законови средства, не с иск пред съда. Направи го с груб опит за саморазправа. Журналистите в България може и да се движат с охрана, дори и временно, но това няма да означава краят на кариерата им. Изцепките на Сидеров обаче много скоро може да го вкарат в политическия фризер…

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zari - Зари-мнение
24.02.2007 08:39
....десетки убийства, изнасилвания, взломове, оправдани мафиоти, инсинуации, издевателства с търпението на обикновените хора, безцеремонност на политиците, всяване уплах и страх в народа...това е родната картинка в периода 1990-2007. Тази саморазправа е действие, което предстои да обхване голям спектър и да се разрасне. Клапанът постапенно се разхлабва... Следва!
цитирай
2. angar - Възроптал срещу неправдата
24.02.2007 08:44
Та какво направил Сидеров, казваш? "Възропта срещу журналистическата неправда." И ти за това го осъждаш!

А как инъче да възроптае, като няма правда в тази държава? От съда ли да я чака - знаем кога и как ще я дочака!

"Журналистите угодници и проститутката преса!" - това е определението им! А примерите, за които говориш по-горе, са наистина изключение. Тях професията не ги търпи - ако работодателите не ги уволнят, мафията ги очиства.
Главният въпрос за мен е вярна ли е информацията за 1 600 000 евро. И ако не е вярна, редакторът наистина си е за бой!
цитирай
3. alexbg - Vreme e da stanem istainska dargava ...
24.02.2007 09:51
Vreme e da stanem istainska dargava i da ne dopuskame da se polu4avat takiva absurdni situacii.Nemoge bolni hora da sa deputati .Az neznam kak da se izrazq za tazi situaciq .Prosto tova e ne6to nedopustimo .Trqbva da se vzemat radikalni merki i da im se otneme ne samo imuniteta .Megdu drugoto Siderov dokolkoto znam e gurnalist .............Dano tozi pat vsi4ki si ponesat posletstviqta ot nerazmnite deistviq......
цитирай
4. alexbg - alexbg
24.02.2007 10:15
Tuk komentarite sa izli6ni.Mnogo absurdi se nalaga da tarpim v na6ata dargava .Siderov i companiq tozi pat trqbva da im otnemat imuniteta i da si ponesat posledicite.Tolkova e absurdna cqlata situaciq ........naistina sam bez dumi.A megdo drugoto toi mai be6e i gurnalist.Za kolko otricatelno vreme horata si smenqt vazgledite.Tova e edna nepostoqnna li4nost s nqkakvi manii za veli4ie.
цитирай
5. sis - НЕ съм фен на Сидеров,
24.02.2007 10:17
но ми се струва, че има нещо гнило в тая случка.
Първо: щом са независима медия, защо не можаха да покажат документа или лицето, което им е дало информацията. Ей така, ама...нямаме доказателства. Аллоооо....нали не сте жълт вестник? Какво правите тогава? Това в крайна сметка е излязло във вестника.
Не е прав и Волен. Не ме разбирай криво, но... ни показват едно, а в действителсност става нещо друго.
цитирай
6. анонимен - глупости
24.02.2007 10:21
Абсолютни глупости, поръчково написани са горните
цитирай
7. geg - това е поредната простотия на т.нар. ни политици, която...
24.02.2007 18:44
нищо ново не ни казва
Само че имам неприятното чувство, че сгъстява пушека, за да няма време да помислим (и поговорим) и за сравнението между руската журналистика и нашата или по-вярно за независими журналисти там и липса на такива тук. И за оня ужасен въпрос дали причината до сега да не се "случи такава саморазправа с журналисти" у нас не е в инстинкта за самосъхранение на самите журналисти.
А иначе - във фризера както можеш да слагаш, така можеш и да вадиш...
цитирай
8. boyoto - angar
24.02.2007 19:47
има си законни методи за оборване на всяко мнение. Дори информацията да не е вярна, има регламентирани и демократични начини за реакция. А те не са спазени. Не върви на български политик да се държи варварски... Държавата България има съд. Ако той се бави, има съд и в Страсбург...
цитирай
9. boyoto - sis
24.02.2007 19:48
Не са длъжни веднага и пред всеки да показват документи. Ако има нещо гнило - има начин да си понесат отговорността.
цитирай
10. boyoto - geg
24.02.2007 19:55
сравнението с руските журналисти направих инстиктивно и набързо. Без особена умисъл. А що се отнася до фризера и замразяването - то е като с пресни зеленчуци. Веднъж замразени, след като се отмразят, те не са свежи...
цитирай
11. geg - има нови технологии ;)
24.02.2007 20:01
не споря с тезите ти
просто споделям към какви асоциации ме тласка контекста на темата ти
цитирай
12. viki02 - Razli4no mnenie!
24.02.2007 20:11
Ne barkai tova s ruskite jurnalisti! U nas niama jurnalisti s doblest kato ruskite! Nashite sa plateni i strahlivi!
Slu4aiat e razli4en! Nashite jurnalisti ne sa geroi, a izpalnili pora4ka!
цитирай
13. boyoto - viki02
24.02.2007 20:21
не твърдя, че има изцяло независима журналистика в България. Сигурен съм обаче, че не можеш да подведеш всички български журналисти под общ знаменател - plateni i strahlivi. Нека не звучи нарцистично, но аз не съм нито страхлив, нито платен. В досегашната ми журналистическа практика съм получавал два пъти заплахи за живота си. Не съм ги вземал насериозно. Но нокой никога не е застрахован, все пак професията на журналистите е на първо място обществено отговорна.
цитирай
14. garwine - бойо
24.02.2007 20:30
не ти ли се струва, че има нещо отвратно в подобно жалко вайкане?

Кви фризери бе брато, кви зеленчуци.

Некой изкукал, щото прочел поредната платена, курвенска, гъзолизка, КАКВА ДРУГА ДУМА ДА ИЗПОЛЗВАМ, публикация и после опищял орталъка.

Как па ги преброи тоя с един поглед 150 главорези?

Я се зачети пак във собственото си писание внимателно.

За съд и бой с пръти са тези КУРВИ, които се наричат журналисти, защото въздействат на общественото мнение, защото създават социално напрежение, ПОНЕЖЕ ИМ ПЪЛНЯТ ГУШИТЕ.

к'ва СИЦИАЛНА отговорност, бе човече.
Социално отговорно щеше да е да гониш такива "колеги" до дупка, да гониш политиците, общинарите, парвенютата - перални.

Това е то журналистиката.
Ама не съм видял още такъв бг журналист - с топки и достойнство.

Сравнението с руснаците е безумно наивно ли... как да го нарека.... Ти даваш ли си сметка колко ГИГАНТСКА е разликата между вашата гилдия и тяхната?
цитирай
15. sis - едно е да излезе материал за теб в първите две страници на вестника
25.02.2007 00:41
друго е да излезе опровержение в единия ъгъл. /може и никой да не го прочете. Съдът го знаем какво прави/. Нали се сещаш какво ще запомнят хората.
Хората се манипулират и ми е тъжно, че това се случва в една уж свободна държава. Не че не се случва и в другите.
Един анонимен каза, че съм платена, да си напиша ли банковата сметка, та ако иска...и той да прати някой лев...
цитирай
16. jojojo - Мммм...
25.02.2007 11:33
Ако вестникът беше видял този документ, защо ли не го побликува, та да го видим всички... Ако го няма то това е просто изсипване на помия. Не че г-н Сидеров е много читав... И защо г-н Сидеров не си потърси правата в съда?!? Щеше да ги осъди с лекота ( ако е бил прав). Просто е- в нашата Родина всеки може безнаказано да изсипва помия върху всеки. Какъвто е народът ни, такива и политиците, и журналистите. В bTV отвориха най- голяма уста- "независимостта на медиите бла,бла,бла...", а как постъпиха те с Иво Инджев- тогава нямаше ли независими медии...

Към "българите" пишещи на латиница- трудно ли е да проявите малко себеуважение?!?
цитирай
17. boyoto - garwine
25.02.2007 13:49
Ти май не си счел за нужно да прочетеш горните коментари. Там някъде съм споменал за сравнението с руснаците. Много добре знам, че е малко наивно. И не сравнявам Сидеров с Жириновски например. Блогът ми е мястото, където пиша за нещата, които ме вълнуват. Понякога чувствата ме задушават и бързам да ги споделя. Това бързане води до грешки или неволни слаби сравнения.
Но от оценката си за "посещението" на Сидеров и компания няма да отстъпя и на йота. Независимо на какво ниво е журналистиката в България, никой няма право да нахлува самоволно в частна собственост като например редакцията на медия.
Това, което Сидеров можеше да стори беше:
1. Да поиска от медиите да публикуват опровержение.
2. Да сезира етичната комисия ма българските журналисти.
3. Да потърси правата си в съда.
Той не направи нито едното от трите неща. А предлаганият от него "Закон за журналитсиката" е нищо повече от намордник за и без това не напълно свободното слово. Поздрави, Бойо
цитирай
18. boyoto - georgiev
25.02.2007 13:51
Провокация или не - факт е, че те са нахлули в редакцията на медия. Нешщо недопустимо в нормалните държави.
цитирай
19. garwine - Приятелю
25.02.2007 21:55
за руснаците - ясно.
И все пак, бидейки от едната страна на барикадата трябва да знаеш кога и какво да сравняваш. Какво като е блог? Думите ти тежат по - малко ли?

А на хората им е писнало от такива "медии".
Абсолютно разбираемо.

То не е допустимо и да нахлуеш в Народното Събрание, обаче в нашата кочинка е даже НАЛОЖИТЕЛНО.

Не е допустимо да биеш общинари....
Но те съсипват детски градини и ги правят на супермаркети. И ти трябва да запишеш детето си още преди да се е пръкнало, за да се вредиш. И това при отрицателен прираст.

Затова е не само допустимо, а направо задължително да се пролеят няколко капки кръв от тая гнусна сган - платени журналисти, които се крият зад "цивилизацията", докато курвясват, депутатчета, общинарчета, перачи на мръсни пари.

Не е допустимо да съсипваш детски градини.
Това НЕ Е ДОПУСТИМО.

Поздрави, Гаргата.
цитирай
20. angar - Странно ми е
26.02.2007 12:44
Странно ми е и това: Волен е тръгнал да поиска обяснение и опровержение най-много с няколко депутата. А откъде и защо са се взели останалите сто и кусур човека? Сигурно са си казали: "- Хайде, почнахме ги!" За такивата та журналисти става въпрос.
цитирай
21. анонимен - Документът
27.02.2007 15:50
Е, след като го видяхте прословутия документ и по телевизия, и по вестници - успокоихте ли се? А за тези, които оправдават Сидеров - пожелавам им подобно "мирно посещение" по домовете в същата нечистоплътна компания. Едва ли има по-пряк начин да си смените убежденията. Трайно.
цитирай
22. анонимен - Сидеров - WAZ 1: 0
01.03.2007 09:27
Монитор: “168 часа” попада под ударите на закона за злепоставяне, в “Атака” са чисти....

Цялата картина има и друг аспект - никой от симпатизантите на "Атака" не очаква от нейния лидер да бъде кротък. Именно с тактиката на викането и острите думи и закани той привлече стотици хиляди симпатизанти на последните парламентарни избори в страната. В този смисъл поведението на Сидеров спрямо вестниците на WAZ се посреща от симпатизантите му с одобрение т.е. то е перфектна акция по качване на рейтинг - безспорен удар в десятката преди предстоящите местни избори. А пълната му победа идва от факта, че в неговия удар в десятката участват двете издания на WAZ.
цитирай
23. angar - Анонимнико!
01.03.2007 17:55
Не изкарвай симпатизантите на "Атака" глупаци! Не от викането и острите думи са привлечени те, а от това че единствено "Атака" говори за истинските проблеми на страната и хората. И точно затова всички клеветници са се вдигнали в атака срещу "Атака"! Лъжат, изопачават, клеветят, манипулират! А Волен говори ясно и смело и е като на длан пред хората - той никой не иска и не може да излъже!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyoto
Категория: Тя и той
Прочетен: 3590508
Постинги: 221
Коментари: 2531
Гласове: 5256
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930