Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2007 12:15 - Невидимите зелени човечета и видимите заплахи за Натура
Автор: boyoto Категория: Политика   
Прочетен: 4615 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 06.06.2007 12:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Поради неколкомесечното безрезултатно присъствие пред МС всеки четвъртък с надежда някой министър да им обърне внимание, тази седмица на 13тата си акция природозащитниците вече ще бъдат невидими – тъй като очевидно никой не ги забелязва, те ще присъстват на обичайното си място... символично. С малък художествен пърформънс и мини-спектакъл неколцина от тях ще демонстрират колко очевидно незначителни са техните искания, за да бъдат подминавани като че не съществуват и   не са видeни.
  1. На предишната 12та акция 10-годишният цигулар Борис Косовски например не бе допуснат на по-малко от 30 м. от входа на МС да свири Бетовен за пристигащите в лимузините си министри под предлог, че представлява потенциална опасност. С тези действия на полицията акцията на природозащитниците бе практически осуетена – този път от органите на реда. image

След няколкото жалби от природозащитниците срещу Столична община заради редовните ограничавания на проявите им като че ли забраните към тях преминават от документална форма в едната институция към съвсем практическа в другата.

 

В досегашните си акции природозащитниците са показвали по разнообразни начини чрез символични изработени от тях подаръци за членовете на Кабинета исканията и позицията си. Всяко тяхно поредно гражданско присъствие е с различен символ и на различна тема, свързани с природата и европейската екопрограма Натура 2000.

За първата си акция те бяха подготвили на министрите бетонени макетни карти на България, с които бе онагледено превръщането й в бетонена пустиня при продължаване на политиката към унищожаване на природата. На втората си акция те представиха себе си фигуративно, залепвайки зелени лентички на колоната на МС, които да ги "заместят", тъй като им бе забранено да присъстват там физически. На третата стартира информационна кампания за Натура 2000 под надслов "Да свършим работата на правителството", което не изпълни обещанията си за диалог и не проведе разяснителна кампания за екопрограмата в предишните години, което според екозащитниците е и част от причината за настоящата ситуация. 10 000 информационни брошури за екомрежата, отпечатани с лични средства на доброволци, поеха своя път раздавани и препредавани от ръка на ръка с надеждата да достигнат максимално много умове и сърца в малка България.  

На Велики четвъртък преди Възкресение Христово на управляващите бе предоставен избор между великденски яйца с пожелания върху красиви ръчно изрисувани картички и макети на щраусови яйца с прорез за касичка, удобен за събиране на инвестиции.

На следващата седмица те разясниха пред журналисти подготвена примерна графика на влиянието на прогнозен размер на глобата за неизпълнение на ангажиментите ни към ЕС по екопрограмата Натура 2000 и годишната ни бюджетна печалба от туризъм с предвиждане до 2016 г. Графиката показва, че при тези примерни стойности ще са необходими между 3 и 7 години за компенсиране на глобата и достигане нивата на бюджетните приходи от туризъм, очаквани към началото на 2008. След презентацията те се изправиха на челна стойка пред МС, за да покажат решимостта си, както и обърнатите ценности, ръководещи управленските решения.

Шестата им акция бе със символ Въздух, напомпан в специални малки биоразградими балони, които бяха пукани като символ на пръскащите се една по една заблуди и митове за европейската екомрежа Натура 2000. При появяването на всеки министър залповете зачестяваха, за да бъде освобождаван въздухът под налягане като знак за празните обещания, давани от политиците.

Вторият елемент на 7-мата подред акция бе Земя – тъй като след полет във въздуха следва приземяване, обясняват авторите на идеята. Тогава в почви, специално донесени от отложените Натура зони бе засадено дръвчето Явор, което стана символ на акциите им и ще бъде пресадено в някоя от отложените територии, когато тя бъде приета, защото дотогава то няма да има свой дом.image

Осмото гражданско присъствие бе с водеща тема Вода – стихията, която очиства и дава живот и изкуство. Затова и членовете на Кабинета бяха поканени да изберат дали да измият очите си, за да прогледнат или ръцете си, както библейския политик Пилат преди 2000 години. За да покажат творческата сила на водата – способността й да прави музика, да бъде гласа на истината, природозащитниците подариха на журналистите чуруликащи с вода глинени бърдучета за това, че "умеят да чуват гласа на гората" и да го предават на хората.

Четвъртата природна стихия на 9тата им акция бе огънят, а на следващата 10та бе 5тият елемент – Хората, Духът, всички ние. На 11тата с красиви сапунени балони те показаха "сапунената опера", в която е вкаран диалогът за Натура 2000.



Тагове:   НАТУРА,   Невидимите,


Гласувай:
0



1. ssstto - най-добре
06.06.2007 12:55
е да викнат Деси Слава или друга с подобна гръдна обиколка и тогава може и да има ефект
цитирай
2. ssstto - понякога съм отчаян
06.06.2007 12:56
от липсата на здрав разум в тия хора
цитирай
3. viovioi - дали изобщо са разбрали посланията на акциите..
06.06.2007 14:04
но има смисъл в тези протести, поне показват че не сме до там заспало общество.Доколкото разбирам от поста/живея в провинцията/ протестите не са масови.Шепа хора, или поне когато информират по някоя медия това се вижда.И не се популяризират достатъчно идеите на природозащитниците.Малко хора знаят що е то натура 2000!Така е за жалост.
цитирай
4. boyoto - viovioi
06.06.2007 14:11
да, малко са, но пък напоследък забелязвам, че стават все повече. Май благодарение на медиите все пак акцията набира популярност...
цитирай
5. innuendo - "Стоящият протест" го наричат,
06.06.2007 14:25
доколкото на мен ми е известно. Пълен цирк разигравят министрите. Дебнат момента да притичат към колата или от колата към сградата. крият се все едно са арестувани проститутки. Абе смешна работа.
цитирай
6. blackroses - Пълни глупости
08.06.2007 14:23
и обслужване на частни интереси.
Корупцията в тази държава е навсякъде.
Отговорете си на въпроса, защо някой иска да смъкне цените на апетитни имоти, чрез насочване на общественото недоволство в определена посока.
Ако моята земя е в Натура и я обитават застрашени видове, то с какво е по различна от на съседа, освен с общественото му положение и власт.
Повечето, ако не всички протестиращи не са стъпвали по тези земи и гадаят за съществуването на видовете по стари книги и спуснати наредби.
Какво ще стане, когато дойде момента на ревизия и вместо завишените бройки, братята европейци опишат реално съществуващите към момента. Опа. Ами глоби, на наш гръб. Айде сега протестирайте, ама ще е късно.
А аз ще си плащам данък върху земя, която не мога да експлоатирам.
Забележете, дори не мога да я кося или ора, за да не стресирам мравките и зайците и змиите, които кой знае от къде се пръкнаха точно сега.
А ти уважаеми туристе, къде ще си разположиш домочадието с всичкия бликащ от дълбините на човешката ти същност боклук. Ти не стресираш ли застрашените видове с присъствието си, с мириса на старата си лада, газовия котлон, съдовете за еднократна употреба по полянта ми и по плажа, с крякането на невротичните си деца и с пискливия глас на жена ти " Че как от къде, ама рабира се, че сме от София!!!!". Ами стойте си в София тогава. Щото така ме стресирате мене и скоро ще почна и аз да протестирам, срещу своеволието на туристите върху нашите частни земи в Натура.
Всяка жаба да си знае гьола. И ако някой има претенции върху жабите в моя имот, може да се обръща лично към мен.
цитирай
7. brey7 - Кой ще обясни
08.06.2007 15:49
на разбираем български език що е то Натура?
цитирай
8. анонимен - Аре стига натура и Иракли, глупо...
14.06.2007 13:47
Аре стига натура и Иракли, глупотевини са това! Там, на Иракли, се събират само алкохолици пропаднали и наркомани закоравели, сега ще ги прогонят и ще се направят там хубави хотели...Наркоманите вече да ходят да се друсат на Рила и Пирин, нема кво да се плацикат безплатно у морето, я!
цитирай
9. анонимен - FLmZNiMMyhtkOurlmv
30.10.2012 18:56
upsx4Y <a href="http://kkjhtdlzojqa.com/">kkjhtdlzojqa</a>, [url=http://ufwgjynuisrb.com/]ufwgjynuisrb[/url], [link=http://ajloxqfpziqi.com/]ajloxqfpziqi[/link], http://jijfufndkhph.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyoto
Категория: Тя и той
Прочетен: 3598134
Постинги: 221
Коментари: 2531
Гласове: 5256
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930