Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2007 11:07 - Денят на изборите е ден на републиката в Турция
Автор: boyoto Категория: Политика   
Прочетен: 5650 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 04.08.2007 18:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Най-важното събитие на политическата сцена от изминалата седмица комай е диалогът около кметските избори. След като президентът насрочи местните избори на 28 октомври (официално 28 октомври е ден на републиката в Турция) и подписа спорните промени в изборния закон с “прискърбие”, от пресофиса му съобщиха, че “обществото и президентът бяха поставени пред свършен факт” при приемането на този закон, гласуван в последния възможен ден, което било “практика” на НС. А нима президентът е очаквал, че депутатите трябва предварително да се допита до него, преди да гласуват който и да е било закон.

Президентът отново не пое отговорност за действията на управляващата коалиция и се дистанцира от нейни непопулярни решения. Под натиска на БСП и ДПС парламентът на практика премахна ограниченията пред т.нар. “внос на гласове” и “изборен туризъм”, като решаващите текстове бяха утвърдени с прегласувания и процедурни гафове, заради които опозицията смята да сезира Конституционния съд. Първанов каза, че е “признателен” за конструктивния подход на всички парламентарни сили, проявили воля да преодолеят спорните проблеми по закона. Вероятно признателността му е адресирана най-вече към НДСВ, което първоначално гласува с опозицията текстове, които биха ограничили “изборния туризъм”, но след това се “поправи” и гласува с БСП и ДПС.

Впрочем, какво чудно има в това, джанъм, нали Зорчето си е наше чедо, от Якоруда. Остава да се чудим, дали е случайно президентът е насрочил изборите точно на тази сакрална за Анкара дата.

Така се оказва, че агентът Гоце е четвъртият играч, образувал карето от мошеници. Вместо да се прави на ущипана мома, е добре да си поеме отговорността за играта на файтонджийски белот с белязани карти, с другите трима. В тази игра козовете са раздадени в определено съотношение, което е известно но всички играчи и на всички зяпачи. Авантата е също разпределена и играта върви само за да се легитимират нечестните взятки.

Междувременно в Кърджали се заформя битка на живот и смърт за местните избори. От едната страна на барикадата стоят ДПС с техния кандидат за кмет Хасан Азис. На тяхна страна вероятно ще застанат и БСП. Повечето партии са казионни,  като местните им лидери са зависими или на хранилка (СДС, НДСВ). От другата страна вероятно ще застане отец Боян Саръев подкрепен от „Атака”, ГЕРБ, ВМРО и ДСБ. 

В същото време новият председател на СДС, Пламен Юруков, постави нов световен рекорд по политическо дупене. Едва седмица след като се видя с Иван Костов и заедно обявиха, че ще се явят на изборите в София, Юруков се срещна и с кмета на София Бойко Борисов. И веднага заяви, че ще го подкрепи за втори кметски мандат. ГЕРБ и СДС щели да имат общи листи в столицата. Голям играч е кафеджията. За един месец в политиката успя да направи няколко мълниеносно-принципни хода и да си повярва. Според запознати следващата седмица се очаква да подкрепи Слави Бинев от „Атака”, а по-следващата да се прегърне с Румен Овчаров. В Шумен и Кърджали остатъците от СДС вече подкрепиха ДПС, а в Търговище - БСП. Политиката не е бизнес и бизнесът не е политика, се твърди в материал на общество.нет!


Тагове:   ден,


Гласувай:
0



1. blackmetal - аз
04.08.2007 12:12
смятам че тоя път ще победим
цитирай
2. viovioi - *
04.08.2007 18:17
За мълниеносните ходове да ,но искаш да кажеш безпринципно ? Поне така се подразбира.А коментара за политиката не е бизнес и обратното е комформистки и официален.Защото просто така се казва за удобство.Всички знаем че в Европарламента е гъчкано с лобисти на крупни енергийни, индустриални и оръжейни концерни от Европейските държави.И като говорим за ходове, защо нашите политици спряха АЕЦ.Под натиска на кого? Имало, но се оказа че нямало доклад.Водени са разговори с евродепутати лобисти, чиято политическа мисия е тясно свързана с бизнес интереси,естествено от своята държава която представляват.И защо Доган така смело и дръзко говори за обръчи от фирми? Защото отдавна е ясно че политиката и крупния бизнес са здраво преплетени.Поздрави за поста))

А за Пл.Юруков още немогат да се правят изводи.Рано е.
цитирай
3. анонимен - Прости невежството ми
04.08.2007 22:05
Извинявай,ама нещо не те разбрах,за кои и срещу кои си.Щото,май Отеца си беше признал на живо,че е кадър на ДС?!.Пенчо ми е името
цитирай
4. furiika - За датата!
05.08.2007 09:13
Еми сигурно няколко години поред Турция ще празнува двоен празник!
Ха, познайте защо? :)
цитирай
5. анонимен - така да бъде
05.08.2007 14:52
но този път дпс няма да имат поводи за празнуване
цитирай
6. minddriver - Накъде отидоха нещата?!
05.08.2007 23:20
В моят град, българите и да гласуват и да не гласуват е все тая, защото турците освен, че окупираха града, окупираха и гласа. Всичко е подкупно и с връзки. Долнопробният народ ни еба мамата за поред път. Стотици автобуси с турчуля, за пореден път ще нахлуят и ще изберят свойте. Няма ме глас, няма ме нищо...
цитирай
7. tsbotev - Изненадващо слабичко с погрешни ...
06.08.2007 00:13
Изненадващо слабичко с погрешни изводи.
цитирай
8. boyoto - a според теб
06.08.2007 00:31
какви са правилните изводи?
цитирай
9. tsbotev - Изводите
06.08.2007 13:11
За един председател на партия, непознат на широката общественост, съвсем нормално е да се срещне с лидерите на всички партии, за които прецени, че е важно да се представи и да разменят мнения. Нормално е и да заяви добронамереност и желание за партньорство, сътрудничество и общи действия в рамките на възможното. Може ли някой да отрече, че в много общини за местните избори ще има партньорство между структурите на СДС и ДСБ? Може ли някой да отрече, че въпреки желанието си да участват самостоятелно на местните избори, на ГЕРБ ще се наложи да търси партньори за подкрепа на техни кандидати за кметове от други партии?
Желанието му да търси консолидация на десните и десноцентристки партии е очевидно. И ще се потвърди в бъдеще. Търсене в различни посоки. Не заради друго, а заради състоянието на десницата. В това не виждам нищо лошо.
Друг е въпросът какви са очакванията на събеседниците му. Дали те бяха искрени или си правеха други сметки. Това няма да го коментирам.
Един лидер поиска 18 месеца, за да си върне доверието. И всички го приемат за нормално. Друг лидер не дава такива заявки. И никой не го оставя поне до края на годината да представи цялостната си стратегия.
Нека да бъдем по-толерантни към един човек, който може би наистина иска да бъде полезен.
цитирай
10. minddriver - tsbotev
06.08.2007 13:32
tsbotev нещо спрямо моя коментар ли имаш? Уточни се!
цитирай
11. boyoto - tsbotev, Ама не е нормално
06.08.2007 15:24
да обещава безпринципни коалиции на всички, с които се среща. Нали? То бива търсене, бива, ама чак такова... Това не е търсене, ами си е направо мачкане..
А и постът бе повече за Гоце и за Кърджали все пак
цитирай
12. tsbotev - minddriver,
06.08.2007 18:17
Коментарът ти е съвсем нормален.
цитирай
13. tsbotev - boyoto,
06.08.2007 18:24
Това имах предвид. Че са смесени неща, които може би трябва да се разделят. Нямам нищо против позициите ти. Но не считам, че при предстоящи местни избори политиката е твърде различна, отколкото при други. И не виждам нищо ненормално да се търсят различни варианти за различните общини. Наистина има общини в България, където само всички обединени могат да победят кандидатите на БСП или на някой местен феодал.
Политиката е успешна, когато се опитваш да направиш възможното, а не желаното. Един от големите проблеми на десницата е липсата на гъвкава политика и ненамирането на границите на възможния компромис.
цитирай
14. minddriver - Парите и властта заслепяват вкрайна сметка,
06.08.2007 23:46
а пък турците те си знаят какво искат и с обединението си към своите хора става тяхната. Ний какво искаме, всички пенсионери си гласуват за онези от преди много, много години. Една малка бройка няма да промени нищо в изборите.
цитирай
15. анонимен - kam goce
10.08.2007 16:50
za6to goce ne sloji veto na tozi zakon.kato e vzel za psevdonim imeto na edna ot nai-svetlite li4nosti v narodoosvoboditelnata voina sre6tu turcite za6to rezili pametta mu.ni sram,ni o4i,gionsurat.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyoto
Категория: Тя и той
Прочетен: 3598753
Постинги: 221
Коментари: 2531
Гласове: 5256
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930