Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2007 15:11 - Последното истинско дерби
Автор: boyoto Категория: Спорт   
Прочетен: 1684 Коментари: 1 Гласове:
0



В последните години тези Ботев и Локо Пловдив изнасят по-добри двубои дори от Левски и ЦСКА. В пловдивското дерби всички футболисти се раздават на предела на възможностите си, играят с хъс и амбиции, никой дори за секунда не си помисля че може да загуби. Неслучайно в момента пловдивското дерби се радва на зрителски интерес, какъвто дори не виждаме на Левски - ЦСКА. Това говори само за едно, че под тепетата се върнаха може би най-накрая към своите корени. Винаги се получава изключително напрегнат сблъсък с красиви и качествени изпълнения, без значение кой отбор в каква форма се намира винаги се получава истински празник за зрителя. Доста често отборите са напълно равностойни и не рядко мачовете завършват със заслужено реми. Да си спомним за последния мач, когато се стигна до невероятен обрат  - от 1:0 за Ботев, през изравняване и повеждане на Локо, до крайното 3:2 за канарчетата.

Мачът може да се превърне и в исторически, защото Ботев може да стигне до първи дубъл над градския си съперник от от 23 години насам.

Какво представляват тези два отбора – Ботев най–старият професионален футболен клуб в България – основан през 1912, отборът на Пловдив и на пловдивската аристокрация. Локомотив – отбор, основан от жп работници през 1936 и с основна фенска маса предимно от циганските квартали на Пловдив – Столипиново и Шекер Махала и подкрепян от арменската общност в Пловдив.

 

И така, практиката вече показа, че има поне по един път на полусезон един истински мача. Всяка година по два пъти полицията в най-големия и най-футболен провинциален град в България се готви със седмици като за война. През този ден учениците бягат от училище, възрастни мъже се измъкват от работа, всеки забравя ежедневните си проблеми.

Битката за Пловдив е един истински мач. Футболистите на Ботев и Локомотив се борят за всяка топка, крещят си, тичат с всички сили и се бият за всяка педя терен. Независимо от това дали мачът е завършил 5:0, 7:3 или 0:0, до началния съдийски сигнал(а много често и до последните секунди) никой не знае кой ще спечели.

За много обаче остава загадка защо Локо - Ботев е единственият мач, за който идват неутрални футболни ценители от други градове. Как така някакво си "провинциално" дерби последните години събира повече хора по срутващи се и неприветливи стадиони без тоалетни, от Левски - ЦСКА, дори ако "вечното дерби" е финал за Купата. Не е трудно да се достигне до отговора.  Може да звучи изненадващо, но положението в двата софийски гранда не се е променило особено след 10 ноември. Ако по социалистическо време най-големите футболисти от провинцията отиваха почти моментално след някой добър мач в отборите на Армията и Полицията, то сега това също става, но с малко закъснение. Как ще успее Ботев да се мери с Левски, когато сините купуват всеки изявил се футболист на "канарчетата"? Мечо Телкийски стана идол на феновете и веднага след това замина за София. Боби Димитров също спечели сърцата на Трибуна Изток, но беше взет да търка скамейката на сините и загуби качествата си, може би за цял живот. Жаждата за пари успя да раздели дори братя, след скандалното напускане на Веско Минев. Така в Ботев остават на пръв поглед застаряващи и възпълнички футболисти или голобради момчета без никакъв опит при мъжете. Софийските "специалисти" се чудят как тези играчи правят такова дерби? Как играчи, които вдигат луди купони, когато вземат премия от 500 лева, та толкова взима за една седмица резерва в Левски! Тайната е, че на Колежа играят не мозъци, пълни с мисли за зелени пачки, а жълто-черни сърца.

Всъщност по тематиката има един много як виц:


Попитали Радио „Ереван”.
- Кога в Пловдив е най-чисто?
- Когато играе Локото - всички цигани са на мача ...


image

А ето я и кюстендилската жилка в тази буферска паплач. Жоро Илиев – брат на Васил Илиев, създател на една от най–кървавите и най–срамни групировки в съвременна България – ВИС 2. 

Този престъпник, изнасилвач и убиец е считан за ангел от феновете на Локомотив само защото им купи единственната титла в историята им. И представете си на какво тези фенове ще научат децата си – че престъпници като Илиев са добри, а революционери отдали живота си на България са лошите... Така лека полека стигнахме и до стадиона в пловдивският парк Лаута. Това грозно бетонено съоръжение не стига, че е отвратително ами е и опасно – падат трибуни и е препоръчително да се ходи обезопасен на мачовете на Локо – с каска и наколенки. Разбира се това съоръжение може да бъде лицензирано само в България – страната на абсурдите. Другото смешно и абсурдно нещо е оприличаването им с Ювентус. Скандиранията Юве, Юве, Юве  са нещо типично за буферската агитка. Разбира се прилика между двата отбора може да се намери само в бившите им ръководства и двете обвързани с мафията.
Евро турнирите – докато Ботев е печелил срещу Барселона, Байерн М и други грандове, Локомотив е известен в Европа с загуби като 8:1 срещу Оксер, Бошко Балабан при единственото си участие в квалификациите за шампионската лига и други подобни резили.

 

Феновете

Публиката на пловдивското дерби винаги е била на ниво. Без фенове голям мач не може да стане, ясно е на всички. Но освен да отиде на стадиона, публиката на един отбор се стреми да изпъкне с оригиналност, новаторство, подкрепа и т.н. Това жълто-черните са го доказвали нееднократно. Дори когато Ботев Пд е губил, неговите фенове са изразявали безрезервната си подкрепа. Нееднократно са помагали на своите любимци на терена. Нееднократно са унижавали своите противници по трибуните!   

За локомотивци сблъсъците с Ботев Пд са най-значимите в мижавата им история. Когато играят канарчетата, ония от Лаута изпадат в див анадолски екстаз и забравят кой е техния отбор. Едничката им мисъл е да са против Ботев, а не за Локомотив.

Предателство спрямо Пловдив! Това само лаутките го могат! Когато отборът им беше 100% изпаднал, те решиха да загубят от прекия конкурент на Ботев за оставане в елита -отбора на Шумен. Паднаха кротко, без да се напъват, като леки жени...а феновете им предпочетоха да станат евтини курви на северняците!

И така в събота Бултра Зоната отново ще пращи по шевовете и ще скандира “Ах колко жалко е да си черно бял”. 



Тагове:   дерби,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. darknesd - Радвам се, че си отразил
25.03.2007 13:10
във виртуалното си пространство пловдивското дерби. "основна фенска маса предимно от циганските квартали на Пловдив – Столипиново и Шекер Махала и подкрепян от арменската общност в Пловдив" -искам само да дам глас на част от неосновната част от феновете на Локомотив. Познавам страхотни хора, симпатизиращи точно на този отбор, нямащи нищо общо с въпросните мургави субекти, нито с арменската общност. За информация - аз съм сред тях, не гледам на живо БГ мачове след един сблъсък Ботев-Локомотив, лично за мен основната идея на футбола е друга и ми се виждат безсмислени всичките груби изпълнения. От друга страна, донякъде се радвам, че Пловдив си има два отбора, които да се борят за фенове и титли, в крайна сметка конкуренцията оказва влияние върху качеството (поне на теория и поне доколкото си спомням). Не съм гледал въпросния мач, но май чух, че Локомотив са победили:)
И, между другото, не ми се навлиза във футболни спорове. Както казах, от известно време насам не гледам БГ футбол, просто исках да кажа няколко думи по темата.
Поздрави на теб и на Пловдив,
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyoto
Категория: Тя и той
Прочетен: 3593114
Постинги: 221
Коментари: 2531
Гласове: 5256
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930