Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2011 08:11 - Бъдете Проактивни
Автор: conssult Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10527 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.04.2011 22:54


„Има два начина да преживея” 

Неизвестен автор

Проактивен – означава, че ние носим отговорност за собствения си живот. Нашето поведение зависи от нашите решения, а не от нашето обкръжение. Ние можем да подчиняваме чувствата си на нашите ценности. Ние сами взимаме решения в какво направление да се развиваме и носим отговорност за това.

Реактивен – ние не управляваме, а просто „се носим по течението на живота!”

Реактивните хора зависят от социалните условия на обкръжаващата среда, от „социалния климат”. Ако обкръжаващите се отнасят към тях добре, то при тях всичко е наред, но ако се отнасят зле, то те стават затворени и заемат отбранителна позиция. Емоционалния живот на реактивните хора силно зависи от поведението на обкръжаващите, позволявайки на слабостите им да ги управляват.

Същността на проактивната личност е да подчинява импулсивните реакции и своите ценности. Реактивните хора, са зависими от чувствата си, от обстоятелствата, от условията и своето обкръжение. Проактивните хора са движени от щателно премислени,  отработени и приети ценности. Външните фактори (физически, социални, психологически) също влияят на тези хора. Но тяхната реакция (съзнателна или не) на тези дразнители е изборът базиран на ценностите.

Да поемем инициатива

Да паемем инициатива не означава да бъдем досадни, нахални, безцеремонни или агресивни. Това означава да осъзнаем своята отговорност за това, събитията да се случват по определен начин.

Много хора очакват, че нещо ще се случи от само себе си или пък, че някой ще се погрижи за тях. Но тези хора, които в резултат например получават добра работа са проактивни: те решават проблемите, а не говорят за тях, те проявяват инициатива и опирайкисе на принципи, правят всичко необходимо за да изпълнят дадена задача и дейност.

Кръг на грижите / Кръг на влияние

Един прекрасен метод за определяне степента на вашата проактивност е да погледнете на какво посвещавате голяма част от времето и енергията си. Всички ние се вълнуваме или грижим за широк спектър от въпроси и явления: като нашето здраве, децата ни, проблемите ни в работата, проблемите за външния дълг на държавата, заплаха от ядрена война и т.н. Някои от тях можем да отделим от това, че не оказват особено емоционално или интелектуално влияние върху нас и да ги сложим в „Кръг на грижите”. Ако се вгледаме по-внимателно, ще видим, че не можем да контролираме някои неща, като в същото време други са подвластни на нашето влияние. Тази последна група „грижи” можем да обединим, като ги поместим в по-малък кръг, който наричаме „Кръг на Влияние”. Проактивните хора фокусират своите усилия към Кръга на Влияние. Те насочват своята енергия към това, което е подвластно на тяхното влияние. Природата на тяхната енергия е позитивна, тя разширява и увеличава Кръга на Влияние.

Обратното – реактивните хора разпиляват усилията си в Кръга на Грижите. Фокусират вниманието си върху слабостите на другите хора, върху проблемите на външната среда и обстоятелствата, на които не им е по силите да влияят. Това се проявява в постоянни оплаквания и обвинения, в реактивна реч и в усещането на себе си за жертва. Натрупаната при това негативна енергия, в съчетание с пренебрежение към тези сфери, в които тези хора са способни да направят нещо ги заставя техния Кръг на Влияние да се свива.

Директен контрол, косвен контрол, извън контрол

Проблемите, с които се сблъскваме в живота си се отнасят към една от от трите категории:

  • проблеми, които са под пряк контрол (проблеми, чиито решения зависят от нас „Аз”),
  • проблеми под косвен контрол (проблеми, чиито решения зависят от другите хора „Ние”),
  • проблеми извън контрол (проблеми, които не могат да бъдат решени, например – нашето минало или случила се вече ситуация „Те”).

Същността на проактивния подход е, че първата стъпка към решаването на проблемите на трите типа се извършва вътре в нашия, моментен Кръг на Влияние. Проблемите, които са под пряк контрол се решават като се работи над навиците. Очевидно е, че те се намират в нашия Кръг на Влияние, това са „Личните победи”.

Проблемите, намиращи се под косвен контрол, се разрешават чрез промяна на нашите методи на влияние. Това са „Обществените победи”.

Проблемите извън контрол изискват от нас да поемем отговорност и да променим загриженото изражение на лицето си с усмивка и естествено и спокойно да приемем тези проблеми такива, каквито са, да се научим да живеем с тях, дори и това да не ни харесва. В този случай ние по никакъв начин не позволяваме на проблемите да ни управляват.

Вслушвайте се в речта си........

Реален индикатор за степента на нашата проактивност е например, нашата реч. Реактивните хора ползват лексика в речта си, която сваля отговорността от тях. В долната таблица ви предлагам примери за реактивна и проактивна реч.

Реактивна реч

 
Проактивна реч

Нищо не мога да направя

Да видим, какви възможности има

Такъв/а съм си

Аз мога да избера друг подход

Той така ме дразни....

Аз контролирам чувствата си

Те няма да се съгласят на това

Аз мога да подготвя ефективна презентация

Аз не мога

Аз избирам

Аз съм принуден/а

Аз предпочитам

Само ако беше......

Аз го правя

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: conssult
Категория: Лични дневници
Прочетен: 77590
Постинги: 18
Коментари: 5
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930