Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2007 18:59 - И аз за таксиджиите
Автор: boyoto Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9478 Коментари: 34 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вече на свежа глава пиша мислите си за вчерашния протест на таксиметровите шофьори.
И на свежа глава си мисля, че те вече се изживяват като някаква институция. Повечето от половината им искания реално бяха към работодателите им, а не към държавата. Ама защо държавата да трябва да се грижи за безопасността на таксиджиите? Нима те са държавни служители? За безопасността им да се грижат фирмите, за които работят, или пък те самите. А нима животът на един таксиджия струва повече от живота на един раково болен, на един пенсионер, на всяка от сестрите в Либия, моя живот, твоя живот. Ами ако убитият беше фаянсаджия, всички ли фаянсаджии щяха да блокират центъра на София.
Ами ако беше медицински работник, а сестрите и докторите решаха да блокират кръстовища и да протестират? Какво щеше да стане с пациентите им?
За три месеца загинаха двама таксиметрови шофьори, за същото време поне 50 загинали на пътя. Кое е по опасно – да си таксиметров шофьор, просто шофьор или пешеходец?
Минах оттам вчера. То не бяха псувни, не бяха викове по охраняващите ги полицаи и по хората в превозните средства. Не съм сигурен, дали така се печелят симпатии. А наглостта на някои от тях е просто потресаваща. Защото някои от тях вчера сутринта са искали космически тарифи за превоз на хората в блокираните райони. За мен това е безочие, наглост и безчовечие. И най-вече: подигравка със смъртта на колегата им.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Точно
10.02.2007 19:13
Последното ти изречение. Това си мислех вчера.
цитирай
2. thomas - Все едно аз съм го писал :-) Даже вече съм го писал...
10.02.2007 19:20
По-надолу цитирам себе си :-)

13:45 - А защо от държавата я искат тази сигурност!?
Защо не отидоха пред офисите на фирмите си и да си я поискат от тях!? Работа ли е на държавата да осигурява на такава професия специална защита!? Да не са държавни служители? Да не рискуват нещо повече от всеки друг, който излиза на улицата?!

11:05 - Абе стига с тая единност бе!
Показаха за пореден път, че са овце, които тръгват натам, накъдето тръгне една от тях. По-лесна за манипулиране маса в обществото ни няма. Ако и военните и полицията изпълняваха така заповеди, нямаше да си имаме никакви проблеми! ;-)

09.02 16:42 - Точно преди малко си мислех за някакъв аналог...
на това, което правят за кой ли път шофьорите. Когато неизвестно кой е убил един от тях, и без изобщо да знаем защо и дали убийството има нещо общо с професията на човека, тъпите парчета, само защото имат коли, блокират града, с което му нанасят икономически щети за милиони, а за нервите и унижението на хората, принудени да се влачат в задръстванията изобщо да не говорим.

Утре ако някой убие хирург, предлагам лекарите да излязат на улицата и да почнат да режат гуми по светофарите със скалпели, за да изразят възмущението си, с което пак могат да блокират движението.

А когато пък убият някой полицай, предлагам полицаите да обсадят парламента и да заставят депутатите с оръжие да им осигурят повече сигурност.

Абе луда работа. И толкова незаконна, че за пореден път не разбирам защо властта не си използва силата, за да осигури реда, което е длъжна да прави.
цитирай
3. boyoto - Хаха
10.02.2007 19:24
Томас, ама това откде го взе :) Разговор по кюто ли? Може ли да мислим толкова еднакво
цитирай
4. thomas - Не, мои коментари
10.02.2007 19:29
от други постове вчера ;-) просто влязох сега и си ги извадих...
цитирай
5. boyoto - Ами
10.02.2007 19:38
значи мислим по един и същи начин.
цитирай
6. leftismer - радвате ме...
10.02.2007 19:46
... искрено с мненията си и за да остана по-назад, ще цитирам себе си: ,,1. От чисто формална гледна точка протестът е незаконен, защото не е поискано разрешение от общината. В този ред на мисли жандармерията има пълното право да ги разпръсне насилствено. Това обаче не се случва, защото нищо в милата ни родина нищо не върви по установения ред."
цитирай
7. trevistozelena - ъф..ами..
10.02.2007 19:56
..така е, прав си в доста отношения. но пък какво лошо има, че просто са по-добре организирана прослойка за разлика от...фаянсаджиите ли каза. факт е, че професията им е доста рискова и мисля, че са в правото си да изискват малко повече що се касае до сигурността им. освен това аз лично предпочитам да си получат 500-те лв от държавата, вместо да се наложи да си го вземат от мен -потребителя. иначе, че някакъв процент от таксиджиите са тотални задници -няма спор. скоро имах приключение с един подобен, който се опита да отпраши с багажа ми. после обаче всичките му колеги, които по това време бяха на автогарата, много съвестно успяха да ми помогнат и да го намерят за 15 мин. та си мисля, че голяма част от таксиджиите са честни хора и мен определено не ме дразни нито протеста им,нито пък организираността им
цитирай
8. boyoto - trevistozelena
10.02.2007 20:00
Може би не те е издразнил, защото не си била по това време в центъра на София. А нима няма и други рискови професии? Не могат всеки път да искат специално отношение, просто защото не са по-специални нито от лекарите, нито от полицаите например.
цитирай
9. thomas - Тревистозелена?
10.02.2007 20:06
А да ти кажа ли откъде ще вземе държавата 500-те лева, за да им ги даде?! ;-) Разликата е само че няма да вземе само 500, ами ще вземе 1500, за да стигнат 500 до тях :-)

И впрочем какво й е рисковото на професията!? Мислиш ли, че е по-рискова от тази на касиерка в супермаркет? Ако става дума за риск от нападение заради пари, касиерката е в повече риск.

Виж, че поради това, че професията е мъжкарска и таксиджиите са предимно хитруващи тарикати, понякога може и да си отнасят по нещичко. Но надали такъв род престъпления имат общо с работата им!
цитирай
10. artanis - такситата са
10.02.2007 20:10
по-специални и от полицаите и от повечето лекари, защото за разлика от последните сами си изкарват парите. Съгласен съм, че повечето от исканията им са пълни простотии, които нямат нищо общо с професията таксиметров шофЬор. Но когато до скоро (а дори и в момента) всички, включително и полицаите ги беше страх да ходят в Столипиново, такситата ходеха до там и не им пукаше от нищо, точно както сега не им пука от парламента. Лошото е, че глупостта винаги надделява и от един протест, който си беше съвсем на място нещата се обърнаха на привилегии и разни други щуротии.

поздрави:
цитирай
11. boyoto - Извинявай, artanis
10.02.2007 20:15
ама по една случайност съм от Пловдив, и много добре знам колко рядко се навива някое такси да кара дотам. Имах приятели там, добре че се изнесоха... Не разбирам защо обаче сега се сетиха да искат и данъчни привилегии. Ами ако всички останали поискат да им корпоративния данък, и да им върнат патентния, къде ще му излезе краят. И трябваше ли да убият колегата им, за да се сетят, че искат друг данък. Досега къде бляха?
цитирай
12. artanis - явно информацията ми е стара, тогава
10.02.2007 20:31
Аз съм против всякакви данъчни преференции за такситата. Тъй като съм далече и ми е малко трудно да следя всичко отблизо: Този протест го подкрепям само ако е за бързо разкриване на убийството, т.е. против неефективността на полицията и съдебната система. Но когато протестът не е срещу властта, а е искане властта да им наложи да си слагат решетки и другите глупости, това не го подкрепям по никакъв начин.

Хората в България умират всеки ден по абсолютно идиотски начини без никой да каже нищо. Такситата искаха да кажат нещо, но накрая всички виждаме какво се получи. ШофЬорът на такси (Де Ниро) и оня французин от Такси на Люк Бесон май наистина ще се окажат само филмови герои.

поздрави:
цитирай
13. boyoto - artanis
10.02.2007 20:35
САМО ЧАСТ ОТ ИСКАНИЯТА

* Незабавно разкриване на убийството
* Облекчение при покупка на автомобили и връщането на патентния данък за този вид дейност
* Премахване на корпоративния данък от тази година за таксиметровата дейност
* Премахване на ДДС върху лизинга и върху оборота
* Сумата за лизинг да се признава за разход
* Постоянна връзка между полицията и таксиметровите коли
* Монтиране на проследяващи устройства в таксиметровите автомобили за по-голяма сигурност
цитирай
14. анонимен - Дразни ме това, че за сметка на см...
10.02.2007 20:46
Дразни ме това, че за сметка на смърта на техия колега - "извоюваха " привилегията , да карат без колани . Друго - съществено не виждам . Защитната преграда , паник бутона и т.н. , от техните работодатели ли трябва да се решат или от правителството и МВР ? А ако се преградят - ще сложат ли коланите? Да не забравяме - че често самите те са , най близките сподвижници на келешите , които ни крадат касетофоните и джантите, на онези които обират домовете ни . Които превозват наркоманите , пласьори. Накараите бакшиш да ви намери проститутка - да видите какво ли не правят само и само някои лев да изкарат. Никои не се замисля , че би могло това да е дащеря му . Че пласьора от които изкара бакшиша - може да е зарибил собствения му син . Не това не го засяга . Но можем да бъдем много организирани , ако има далавера . Как ви се струва собщението ,че техни колеги са возели на космически цени. От ц. гара - университета - 15 лв , или О.купел - центъра - 40 лв . Е на това му се вика : " Един умира - друг му го набива" . Не е това - което се опитаха да покажат . Иначе не бих имал нищо против . Даже ще ги подкрепя - ма не виждам за какво!!!
цитирай
15. artanis - какво подкрепям и какво не
10.02.2007 20:47
- Незабавно разкриване на убийството: подкрепям!

Останалите неща са глупости. Спомням си и още едно от исканията: таксиметровите коли да се движат по маршрутите на градския транспорт (или нещо такова беше).

Аз често ползвам такси и за това съм един вид съпричастен. (без таксита бих пропуснал много възможности, от които иначе съм се възползвал, защото съм бил на мястото, навреме)
цитирай
16. boyoto - artanis
10.02.2007 20:53
Нима не трябва всяко убийство да бъде разкрито незабавно, независимо кой точно е убит? Какво като е таксиджия, ами колко убийства останаха неразкрити. Да спомена само сестрите Белинейски...
цитирай
17. garwine - a taka :-)
10.02.2007 20:54
Дръж Бойо, дръж!

:-)
цитирай
18. boyoto - garwine
10.02.2007 21:00
Кое точно да държа? :)
цитирай
19. monalisa - Нали сме с равни права?
10.02.2007 21:25
Сигурността трябва да се гарантира равно за всички. А когато някой се чувства застрашен физически и не усеща дългата ръка на закона да го защитава...взима мерки сам. Поне доколкото може. Разбира се, подкрепям бързата процедура и се надявам все някой ден тая безумна престъпност да бъде овладяна. Но и аз имам равни права като таксиджиите, фризьорите, лекарите, адвокатите и така нататък. Тоест искам да бъда защитавана. Когато ме нападнаха, аз не отидох пред Парламента. Взех си мерки сама. Поне доколкото мога. Все пак, не мисля, че една решетка за такси струва милиони, за да не може всеки един шофьор да си я позволи. Все пак става въпрос за живота му. А вчерашното безумие щеше да има съвсем друг облик, ако таксиджиите не бяха се държали като стадо зигопи, а бяха подходили по-разумно. Разбирам, че са били покъртени. Ама не това е начина...
цитирай
20. boyoto - monalisa
10.02.2007 21:28
:)) Благодаря
цитирай
21. artanis - boyoto
10.02.2007 21:31
Естествено, че трябва всяко убийство да бъде разкрито, но реално не се получава така. Точно за това харесвам такситата, защото те се вдигнаха срещу тези, които са виновни. Другите не го правят (а трябва, според мен).

Според мен, в Пазарджик хората много добре знаят кой е убиецът, но има политически чадър и за това всички се ослушват (а в Пазарджик стават странни неща, нищо чудно, че американският посланик отиде там с бронирана жилетка).

Надявам се, изясних позицията си най-накрая.
цитирай
22. nakom - всички сме възмутени от наглостта на бакшишите
10.02.2007 21:35
обаче се надявам че принципа - държавата дава едно и взима 4 този път да се развихри.
цитирай
23. boyoto - такситата
10.02.2007 21:39
се вдигнаха, само защото заради принципа на работата си са свързани и добре организирани. Иначе нямаше да го направят.
цитирай
24. анонимен - един робски народ
10.02.2007 22:48
чета повечето от мненията и за пореден път разбирам кави нещасници сме вярно,че повечето от исканията на протестиращите не бяха реални вярно,че имаше и много простотия но е вярно,че освен те никой друг не уплаши нашите дерибеи политиците .Причината за протеста беше убйството на колегата им целите бяха други но политиците умело завъртяха работите благодарение на усложливите журналисти които умело дадоха друга представа за протеста.Говореше се за убиствата,за престъпноста като цяло, за корупцията,за увеличаващи те се цени на ток,парно за политиците които не ги интересува нищо друго освен собственото имзабогатяване и благоденствие.Някой се опита да каже нещо опита се да се опъни по някакъв начин и вместо да срещтнат подкрепа те бяха оплюти от същите тия които не могат да си платът парното,на които им обират апартамента или продават на децата им наркотици направо в двора на училището.ЗА ТОВА ЩЕ СИ ОСТАНЕМ СКОТОВЕ И РОБИ ЦЯЛ ЖИВОТ ТОВА ЗАСЛУЖАВАМЕ
цитирай
25. trevistozelena - boyoto
10.02.2007 22:50
центърът на сф беше блокиран И заради шествието. професията на полицаите (например) също е рискова,да,само че полицаите имат оръжие и между другото изборът да бъдеш полицай сам по себе си предполага и това да приемеш риска на професията си. както и да е, де, не ми се издребнява. въпросът е, че не намирам противоречие - която прослойка може да се организира няма лошо да си търси привилегии. другия петък всички блогъри пред парламентамента - може да си изкрънкаме безплатен интернет с повече късмет
цитирай
26. krasi7 - Бакшиши!
10.02.2007 22:53
Напълно споделям мнеието!
И аз вчера се мотах нарочно цял час сред тях. Толкова простотия и неориентираност на едно място не бях срещал. Гледат дали ще ги заснемат от някоя телевизия и крещят глупости, и чоплят семки, и се лъжат един друг и........
Абе родна картинка.
цитирай
27. boyoto - trevistozelena
10.02.2007 23:28
Аз пък искам нон стоп лято. Къде да протестирам?
Нали знаеш, че въпросът е принципен. Да протестират, но защо при този трагичен повод. Едва ли на роднините на убития им е било приятно да изпозват по този долен начин сина им. И стига привилегиите да са реални и заслужени. Няма никаква връзка между убийството на един таксиджия и данъчните им облекчения>
цитирай
28. trevistozelena - boyoto
11.02.2007 01:22
там е работата - протестът ти не е организиран. иначе няма лошо да си искаш лятото -намери си повода, мястото и съпорта и ако си достатъчно убедителен цял живот с тен ще се разкарваш :)
знам, че въпросът е принципен - в блога ти 90% от темите са такива (за което даже ти се възхищавам). само че принципите не винаги са печелившата позиция. явно таксиджиите от известно време са чакали някакъв подходящ повод за протест -ами ето, това се е случило, това са приели за повод. понякога нещата стават и с малко безочливост . а иначе съжалявам, че започнах спора - имаш правото да се чувстваш възмутен, такава си е гледната ти точка
цитирай
29. thomas - До Анонимен (РОБ) 24
11.02.2007 01:37
С този правопис и за скот не се класираш! Как пък една дума не уцели как се пише - не говорим да има смисъл и логика в идеята ти.
цитирай
30. анонимен - за данъчните облекчения..
11.02.2007 10:58
малко встрани от коментарите, но нали говорите за някакви принципи.. та, от къде на къде ще има данъчни облекчения и привилегии за такситата!? разходите включително за сигурността им са част от услугата и се покриват от клиентите им. Трябва ти такси - плащаш си цената. А иначе какво - всички данъкоплатци на субсидираме клиентите на такситата!?
цитирай
31. boyoto - анонимен
11.02.2007 11:20
това въоще не е off topic. Точно на твоето мнение съм.
trevistozelena, не знам дали ще успеем с лятото, иначе агитка ще намеря. И не искам да си мисля, че принципите не са печелившата позиция. Гадно...
цитирай
32. baraboshi - Малко в страи от темата:случайно ...
11.02.2007 11:54
Малко в страи от темата:случайно видях по "скат" Волен Сидеров с мегафон в ръка застанал пред протестиращите таксиджии в неистов опит да използва бунта им за някви си там негови популистки цели.Е по-грозно нещо няма.Крещя "оставка",крещя разни обиди...Явно беше решил ,че ще успее да се възползва от стихийния протест на таксиджиите и като нищо би успял ,ако не бе разкрит убиеца.
цитирай
33. thomas - Какво им дадоха вече видяхме...
11.02.2007 13:07
Сега ми е много по-интересно какво ще им вземат в замяна :-) Тя държавата току така привилегии не дава. Може вчера и да се е уплашила и да е направила една крачка назад, за да спаси положението, но надали ще им го прости в дългосрочен план.

Анонимен 30: право в целта! Знаех, че не е работа на държавата, но не се бях сетил да формулирам защо точно не е й работа да се грижи за сигурността на такситата - защото така ще трябва да плащат всички, а не само тези, които ползват таксита. Да, ама бакшишите се страхуват да вдигнат цените, защото ще загубят масата от клиентите си - тези с нормалните доходи, които при една двойна цена ще се откажат в 80% от случаите от техните услуги. И половината таксита ще станат ненужни. Затова е борбата за привилегии всъщност.
цитирай
34. анонимен - За моя изненада мнението ти в този ...
12.02.2007 22:01
За моя изненада мнението ти в този пост се оказа добре аргументирано и правдиво. Иначе какво да кажа за бакшишите. Съвсем са се разюздали. В нормалната фашистка държава няма и помен от подобна битова престъпност и убийства на работещи хора, но и работещите са поставени под контрол, и в случай на безобразно своеволие и хаотично блокиране на цял един град просто се разстрелват организаторите, а останалите се подлагат на принудителна мобилизация и работят по силата на военните закони и наредби. Дупе да им е яко ако пак се развихрят.....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyoto
Категория: Тя и той
Прочетен: 3600639
Постинги: 221
Коментари: 2531
Гласове: 5256
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930